Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

18 ΑΝΩ: Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Εκθετους αναφορικά με το συνταγματικό δικαίωμά τους για θεραπεία αλλά και στις πιέσεις του κοινωνικού ρατσισμού που φουντώνει στις ημέρες μας αφήνει η Πολιτεία τους εξαρτημένους, αφού επιβάλλει την αρχή του νεοφιλελευθερισμού κόστος-αποδοτικότητα στην Υγεία, καταστρέφοντας και τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, δηλώνει η δημόσια μονάδα απεξάρτησης 18ΑΝΩ.


Παγκόσμια Ημέρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών υπογραμμίζεται από τη Μονάδα ότι η τρομακτική οικονομική και κοινωνική κρίση που επιδεινώνει την ψυχική και σωματική υγεία θέτει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των εξαρτήσεων κάθε τύπου (ουσίες, Ιντερνετ, τροφή, τζόγος), ενώ ευρύτατη και σ' όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι η αύξηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Πριν καν φτάσει στην ηλικία των 14 ετών έχει ξεκινήσει τη χρήση ουσιών το σχεδόν ένα τρίτο των προσερχομένων στη δημόσια μονάδα απεξάρτησης 18ΑΝΩ και άλλο ένα τρίτο ξεκίνησε από την ηλικία των 15-16 ετών. Το πρόγραμμα προσέγγισαν το 2010 συνολικά 1.138 άτομα, με κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη (79%) αλλά και χαρακτηριστικό την πολυτοξικομανία, εκ των οποίων το 95% διέμεναν σε μεγάλη πόλη, το 62% ήταν άνεργοι και το 8,5% εργάζονταν περιστασιακά. Το 47% ήταν απόφοιτοι Λυκείου. Διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός αλλοδαπών (83 το 2010) που απευθύνονται στο πρόγραμμα. Βασικές διαφορές εντοπίζονται βάσει του φύλου, με τις προσερχόμενες για θεραπεία γυναίκες να αποτελούν μόλις το 18,4%, έχουν συμπεριφορά υψηλού κινδύνου αφού κάνουν κοινή χρήση σύριγγας σε διπλάσιο ποσοστό από τους άντρες, ενώ είναι άνεργες κατά 10% παραπάνω από τους άντρες.

Τα στοιχεία που παρουσίασε το 18ΑΝΩ καταδεικνύουν την μεγάλη απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, που πελαγοδρομεί στις ουσίες, ενώ καταγγέλλεται πως δεν εξασφαλίζονται οι όροι ισότιμης κοινωνικής επανένταξης για όσους με αγώνα κατάφεραν να απεξαρτηθούν αλλά ζουν υπό την απειλή της ανεργίας, της φυλακής (για αδικήματα που διέπραξαν όσο ήταν τοξικομανείς), του ρατσισμού και της περιθωριοποίησης.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι απεξαρτημένοι από το 18ΑΝΩ Αχιλλέας Δεσποτάκης και Κώστας Ριζόπουλος, οι οποίοι πήραν εξοντωτικές ποινές χωρίς αναστολή στα δικαστήρια, τα οποία δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε καν τις βεβαιώσεις του δημόσιου προγράμματος 18ΑΝΩ πως έχουν πλέον ενταχθεί στην κοινωνία.

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: