Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΆΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Σε ανοδική τροχιά, παρά τις πρόσφατες «προβλέψεις» περί κάμψης της, βρίσκεται η ανεργία στις ΗΠΑ που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυξήθηκε στο 9,1% για το μήνα Μάη από 9% που ήταν τον Απρίλη. Αύξηση που συνδυάζεται με αύξηση των αστέγων, συνεχή μείωση του αριθμού των πλήρως απασχολούμενων με ικανοποιητικούς και επαρκείς μισθούς, πείνα και φτώχεια.
Αυτά τα στοιχεία, απότοκο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ανησυχούν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την κυβέρνησή του, αλλά μόνο για το αν θα επηρεάσουν τη δυνατότητα επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2012. Πάντως οι πιθανότητές του είναι αρκετές, καθώς έχει συμβάλει, και συνεχίζει να το κάνει, στη συσσώρευση του πλούτου, αφού τα επενδυμένα κεφάλαια των πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκαν πέρσι, σε χρονιά κρίσης, κατά 10%, φτάνοντας τα 38,2 τρισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων περί δημιουργίας 165.000 θέσεων εργασίας αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 54.000. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι χαμηλά αμειβόμενες, ενώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (ΕΡΙ), αυξήθηκε και ο αριθμός των αναγκαστικά μερικά απασχολούμενων. Σε σύνολο οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν φτάσει τα 24,6 εκατομμύρια ή το 15,8% του ενεργού εργασιακού πληθυσμού. Εξάλλου αύξηση σημειώθηκε και στο ποσοστό των χρόνια ανέργων, δηλαδή αυτών που δεν έχουν δουλειά περισσότερο από έξι μήνες που ανήλθε στο 45,1% του συνόλου των ανέργων από το 43,4% του μήνα Απρίλη, δηλαδή περί τα 6,2 εκατομμύρια. Η ανεργία πάντως κάνει διακρίσεις, καθώς το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων ήταν υψηλότερο από το επίσημο 9,1%, αφού κυμάνθηκε στο 16,2% για τους Αφροαμερικανούς και 11,9% για τους Ισπανόφωνους και μόλις 8,0% για τους λευκούς εργαζόμενους (αύξηση για όλους ωστόσο από την έναρξη της κρίσης καθώς ήταν 7,2%, 5,6% και 3,6% αντιστοίχως).

ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: