Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 59% ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΘΕΛΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που παρατηρείται από την έναρξη διενέργειας δημοσκοπήσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Η στήριξη των Σέρβων πολιτών στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί, λόγω της δυσαρέσκειας για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της σερβικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου για την Πολιτική Ασφάλειας (BCBP). Σε περίπτωση που η Σερβία μπει για ένα χρονικό διάστημα σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το ποσοστό των υποστηρικτών της προσχώρησης θα είναι μεγαλύτερο, τονίστηκε στη διάρκεια παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας, στο Βελιγράδι.


Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι, αν η Σερβία γίνει μέλος της ΕΕ αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από το Κόσοβο. Οι πολίτες της Σερβίας «βλέπουν» την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ως μεγάλη απειλή για την εθνική ταυτότητα και την ασφάλεια, τόνισε ο αναλυτής ερευνών Ζόραν Κρστιτς.

Το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι αρχές της Σερβίας δεν πρέπει να αναγνωρίσουν το Κόσοβο με κανένα τίμημα και το 12% θεωρεί ότι πρέπει να το αναγνωρίσουν, αν αυτό οδηγήσει τη Σερβία στην ένταξη στην ΕΕ.

Επιπλέον, τα 2/3 των ερωτηθέντων τάσσονται κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 16% υποστηρίζει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και το 18% δεν εκφράζει άποψη.

Τέλος, το 85% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αισθάνεται ασφάλεια στο σπίτι του, το 80% ότι αισθάνεται ελεύθερο στον τόπο, όπου ζει.
ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: