Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΕ

Την επίσημη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στο έργο που επιτελεί η Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου (ΕΑΚ), ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος Γερζί Μπούζεκ, υιοθετώντας τη σχετική δήλωση που συγκέντρωσε τις υπογραφές 399 Ευρωβουλευτών, από διαφορετικά κράτη - μέλη της ΕΕ και πολιτικές ομάδες.
Στη σχετική δήλωσή του το Ευρωκοινοβούλιο, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της προς την ΕΑΚ, ενώ ζητά από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας να στηρίξουν την αποστολή της επιτροπής, διασφαλίζοντας την ελεύθερη παροχή πληροφοριών.



Στο κείμενο της δήλωσης, αναγνωρίζεται ότι "κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, την περίοδο 1963-1964 και μετέπειτα, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, περίπου 2.000 άτομα, τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, καταχωρήθηκαν ως αγνοούμενα" ενώ, υπογραμμίζεται η πλήρης στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το έργο της ΕΑΚ για τη διερεύνηση της τύχης αυτών των ατόμων.

Οι Ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει την επαρκή χρηματοδότηση της ΕΑΚ, προκειμένου αυτή να μπορέσει "να συνεχίσει τη σημαντική αποστολή της".

Καλούν, ακόμη, τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας να συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της, διπλασιάζοντας τις προσπάθειές τους, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει απρόσκοπτη παροχή όλων των αναγκαίων πληροφοριών προς την ΕΑΚ.

Η γραπτή δήλωση συντάχθηκε με την πρωτοβουλία των εξής Ευρωβουλευτών: Marina Yannakoudakis (ΕΣΜ, ΗΒ), Lidia Geringer de Oedenberg (Σοσιαλιστές, Πολωνία), Francoise Grossetete (ΕΛΚ, Γαλλία), Charles Tannock (ΕΣΜ, ΗΒ) και Cecilia Wikstrom (Φιλελεύθεροι, Σουηδία).
ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: