Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΣΤΟΛΙΣΚΟ … Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ …AND THE SHOW GOES ON

Το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που συμμετείχε στον διεθνή στολίσκο ο οποίος πριν από ένα χρόνο επεχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, δεν θα συμμετάσχει στη φετινή προσπάθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων που θα στείλουν βοήθεια. Αυτό ανακοίνωσε η τουρκική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας IHH, η οποία είναι και ιδιοκτήτρια του πλοίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η μη συμμετοχή του συγκεκριμένου πλοίου στον στολίσκο δεν σημαίνει ότι εξομαλύνονται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα εμποδίσει τον νέο στολίσκο να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Τουρκία προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν επαναληφθούν τα γεγονότα του περασμένου έτους.


Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου 2010, το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς κομάντος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Τούρκοι και ένας Αμερικανός τουρκικής καταγωγής ακτιβιστής. Το συμβάν είχε ως συνέπεια να περιέλθουν σε αδιέξοδο οι άλλοτε φιλικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Στις αρχές του μήνα, και αφού προηγουμένως είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των ακτιβιστών να αποπλεύσουν με πλοία προκειμένου να προσφέρουν εκ νέου ανθρωπιστική βοήθεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε έκκληση στους ακτιβιστές «να παγώσουν για ένα διάστημα τα σχέδιά τους». Ο Νταβούτογλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει σε μια πρωτοβουλία πολιτών, ζήτησε τώρα από τους διοργανωτές της αποστολής να περιμένουν μέχρι να διαπιστώσουν αν οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα έχουν βελτιωθεί μετά το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, τον περασμένο μήνα, καθώς και αν η πρόσφατη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς έχει θετικά αποτελέσματα.

Απαντώντας στην έκκληση Νταβούτογλου, η ανθρωπιστική οργάνωση ΙΗΗ ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του «Μαβί Μαρμαρά» στον στολίσκο. Σύμφωνα με τον Ανταμ Σαπίρο, της οργάνωσης Free Gaza Movement, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της φετινής δεύτερης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από θαλάσσης, τόνισε ότι τα υπόλοιπα 10 πλοία που συμμετέχουν θα προχωρήσουν στην αποστολή, ανεξαρτήτως της συμμετοχής ή όχι του «Μαβί Μαρμαρά». H αποστολή, στην οποία θα συμμετάσχουν 1.500 άνθρωποι από 100 χώρες, αναμένεται να ξεκινήσει από διαφορετικά λιμάνια της Ευρώπης στις 25 Ιουνίου.

Τούρκοι αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η μεταστροφή της τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελεί ένδειξη ότι αίρεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η πρωτοβουλία της Αγκυρας, τονίζουν, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αντίδραση στα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, ιδιαιτέρως στη μαζική εισροή χιλιάδων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και την πιθανή κατάρρευση του συριακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον Μοσέ Μαόζ, καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι οργισμένη με το Ισραήλ για τα συμβάντα του περασμένου έτους και εξακολουθεί να απαιτεί συγγνώμη από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ομως τον φετινό χρόνο, όλη η ενεργητικότητα της Τουρκίας επικεντρώνεται στη Συρία, όπως λέει ο Αλόν Λιέλ, πρώην διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Τουρκία έχει απορροφηθεί από τα προβλήματα και τις εξελίξεις στη Συρία», τονίζει. Πέραν του ζητήματος της εισροής των προσφύγων, η Τουρκία επιδιώκει να λάβει αποστάσεις από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, προσθέτει ο Λιέλ. Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς κοινότητας στη Συρία. Τέλος, υπογραμμίζει, η Τουρκία έχει ενεργό ανάμειξη στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο.

Κατά το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιόρισε την αντιισραηλινή ρητορική του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προσελκύσει ψήφους των υπερασπιστών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: