Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ FACEBOOK 143 ΔΟΛΑΡΙΑ;

Τον γύρο του κόσμου έκανε την περασμένη εβδομάδα μια είδηση που αναφερόταν στην «κόπωση» που καταγράφει το Facebook, το οποίο σε ένα μήνα έχασε, μόνο στις ΗΠΑ, 6 εκατ. χρήστες. Ο αριθμός δεν είναι και τόσο αμελητέος. Αν δεχτούμε πως το Facebook μετράει 700 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι εν λόγω διαρροές αντιστοιχούν στο 0,85% του «πληθυσμού»· για τους δείκτες των χρηματιστηρίων μπορεί να γίνει χαμός για μικρότερα ποσοστά.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως όντως τον Μάιο είχαμε τόσες αποχωρήσεις από το Facebook. Το Businessinsi- der.com επικαλείται στελέχη του Facebook που λένε πως τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ναι μεν είναι σωστά, αλλά βασίζονται αποκλειστικά σε όσους χρησιμοποιούν την υπηρεσία από τον υπολογιστή τους και παραβλέπει όσους το πράττουν μέσω φορητών συσκευών (όπως κινητά τηλέφωνα και επίπεδοι υπολογιστές).

Ολα καλά λοιπόν; Ισως ναι, ίσως όχι. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που αποφασίζουν να βγουν από το Facebook είτε επειδή βαρέθηκαν να τους... σκουντάνε (poke, στη γλώσσα του Facebook) είτε επειδή δεν βλέπουν με καλό μάτι τις φτωχές επιδόσεις της υπηρεσίας σε θέματα προστασίας του προσωπικού απορρήτου.

Υπάρχει δεξαμενή

Ακόμα και αν οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να πλήττουν, υπάρχει μια μεγάλη «δεξαμενή» υποψήφιων νέων χρηστών του Facebook, καθώς το Διαδίκτυο εξαπλώνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Ομως, προς τι το ενδιαφέρον για το τι κάνει το 0,85% των χρηστών;

Πρώτα πρώτα μπορεί (ίσως) να δείχνει μια γενικότερη τάση που να οδηγήσει σε μια ανησυχητική κατάσταση για το «παιδί» του Mark Zuckerberg. Ομως, αυτό θα πρέπει να περιμένουμε αρκετούς μήνες για να το δούμε.

Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό αφορά τα επόμενα βήματα του Facebook, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα το οδηγήσουν στη Γουόλ Στριτ και το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Την αρχή έκανε το Linkedin, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργεί από το 2003 και απευθύνεται σε όσους θέλουν να παρουσιάσουν στο Internet την επαγγελματική τους πορεία.

Η επιτυχημένη είσοδος του Linkedin στο αμερικανικό χρηματιστήριο φαίνεται πως άνοιξε... ορέξεις και πριν από λίγες ημέρες το παράδειγμά του ακολούθησε η εταιρεία του Pandora, που προσφέρει online υπηρεσίες μουσικής (δυστυχώς μόνον εντός ΗΠΑ) και όλα δείχνουν πως το Facebook θα ακολουθήσει είτε εντός του 2012 είτε ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως το Facebook υπολογίζεται πως σήμερα αξίζει μερικές δεκάδες δισ. δολάρια -ίσως και 100 δισ.- και, ενδεχομένως εν όψει και της εισόδου του στις χρηματαγορές, θέτει στόχο να φτάσει σύντομα το 1 δισ. χρήστες. Με τις σημερινές προτιμήσεις, πάντως, ο κάθε χρήστης του Facebook υπολογίζεται πως αξίζει περίπου 143 δολάρια. Εάν όλα αυτά γίνουν -δεν είναι η πρώτη φορά που θα δούμε σχέδια να μην υλοποιούνται- οι διαρροές χρηστών θα έχουν ελάχιστη σημασία.

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ moumouris@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: