Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ-ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


Οι συνομιλίες μεταξύ των Ισπανικών εργατικών συνδικάτων και της εργοδοσίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων κατέρρευσαν χθες Πέμπτη, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει χωρίς συναίνεση στις 10 Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις για το σύστημα καθορισμού των μισθών, το οποίο θεωρείται ως μία από τις αιτίες της φτωχής ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας, σέρνονται από τον Φεβρουάριο, αλλά η αποτυχία να συμφωνήσουν πάνω στην ευελιξία, τους μισθούς και την παραγωγικότητα, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο ομολογούν συνδικάτα και εργοδότες.

Και αυτό σε μία περίοδο που η Ισπανία προσπαθεί να αποδείξει στις νευρικές χρηματοπιστωτικές αγορές πως μπορεί να εφαρμόσει αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις ώστε να εξυγιάνει την οικονομία και να μειώσει το δημόσιο της έλλειμμα παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία η οικονομία δεν αναπτύσσεται και η ανεργία πλήττει το 20% του πληθυσμού και το 40% της νεολαίας.

Ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο κολλάνε οι διαπραγματεύσεις είναι η σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό που η εργοδοσία θέλει να καταργήσει. Την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγκάδο προειδοποίησε πως οι διμερείς συνομιλίες παρέλυσαν μετά την πρόταση της εργοδοσίας για νέους όρους για την εργασιακή ευελιξία και τη διάρκεια των συμβάσεων, στάση εργοδοτικής σκλήρυνσης όπως θεωρήθηκε από τα συνδικάτα και τη κυβέρνηση που συνέδεσαν την νέα αυτή στάση με την πρόσφατη οδυνηρή ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

Αυτό το αρνήθηκε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας εργοδοτών (CEOE), Juan Rosell , λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τα συνδικάτα στα θέματα της ευελιξίας, των μισθών και της παραγωγικότητας. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα ισχυρίζονται πως οι εργοδότες έκαναν πίσω ζητώντας τώρα μεγαλύτερη ευχέρεια στις επιχειρήσεις για θέματα ευελιξίας και προσαρμογής των μισθών χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα συνδικάτα. Τέλος, μία άλλη πηγή διαφωνίας είναι η διάρκεια των μισθολογικών συμβάσεων που σήμερα παραμένουν σε ισχύ ακόμη και εάν έχουν λήξει, εφόσον δεν έχουν αντικατασταθεί. Τα συνδικάτα θέλουν να συνεχισθεί αυτή η πρακτική, ενώ οι εργοδότες να την περιορίσουν, με συνέπεια το αδιέξοδο.

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: