Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΧΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΗΣ...ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

Κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα έμεινε ακέφαλη η Αλ Κάιντα. Χθες η τρομοκρατική οργάνωση με τα περισσότερα μέλη αλλά και τα περισσότερα θύματα στον κόσμο βρήκε τον νέο της ηγέτη στο πρόσωπο του Αϊμάναλ-Ζαουάχρι, του δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχίαμετά τονΟσάμα ΜπινΛάντεν. Η φυσική εξόντωση του ιδρυτή από τουςαμερικανούς κομάντο στο Πακιστάν στιςαρχές Μαΐου άνοιξε στον σκληροπυρηνικό γιατρό τον δρόμο για τηνεξουσία. Η λιτή ανακοίνωση της διαδοχής αναρτήθηκε στην ισλαμιστική ιστοσελίδα Οπαδοί των ΙερώνΠολεμιστών. «Η γενική ηγεσία της Αλ Κάιντα, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ανακοινώνει ότι ο σεΐχης δρ Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ας του δίνει ο Θεός επιτυχία, ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της οργάνωσης», αναφέρεται.


Με την αλλαγή φρουράς στην Αλ Κάιντα αναμένεται νααλλάξει και η φυσιογνωμία της οργάνωσης. Οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι ο αλΖαουάχρι θα επιδιώξει να εγκαινιάσει την ανάληψη της ηγεσίας με ένα εντυπωσιακό χτύπημα προκειμένου να εδραιώσει τη νέατου θέση στο εσωτερικό του«δικτύου». Τοβιογραφικό του νέου ηγέτη,εξάλλου, και απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ενισχύουν την υπόθεση ότι η Αλ Κάιντα θαυιοθετήσει ένα είδος ολοκληρωτικού πολέμου απέναντι στη ∆ύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκρίνοντας τον ιδρυτή της οργάνωσης και τον διάδοχό του, οι αναλυτέςδεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν τον πρώτο «μετριοπαθή»σε σχέση με τον δεύτερο.

Ο Μπιν Λάντεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με τη ∆ύση στο θέμα του Αφγανιστάν και να κηρύξει ανακωχή. Ο αλ-Ζαουάχρι δεν φαίνεται να αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του ακόμη και στον τρόπο επάνδρωσης της οργάνωσης. Ο αλ-Ζαουάχρι προτιμά να «ψαρεύει» ανώτερα στελέχη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη επειδή γνωρίζουν καλύτερα τη ∆ύση.

Γεννημένος σε μία από τις πλέον πο λυτελείς συνοικίες του Καΐρου πριν από 60 χρόνια, ο φοιτητής ιατρικής Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι πήρε τον δρόμο τού θρησκευτικού φανατισμού την εποχή που ο τότε ηγέτης της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερπροσπαθούσε να μετατρέψειτη χώρα του σε έναλαϊκό κράτος.Με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν συναντήθηκε στα βουνά του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980,όταν οι Αφγανοί αντιμετώπιζαν τη σοβιετική εισβολή. Θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίουκαι σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν είναι λαλίστατος. Αλλά και πολύ λιγότερο χαρισματικός. «∆εν είναι μια προσωπικότητα που εμπνέει», δηλώνει πρώην στέλεχος της CIA. «∆εν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο αλ-Ζαουάχρι μπορεί να γίνει το νέο “λογότυπο” της Αλ Κάιντα».

ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: