Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

ΜΙΑ ΣΟΥΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Γ. Παπανδρέου: Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση

Ανασχηματισμό, πιθανώς και με διεύρυνση της κυβέρνησης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, για την Πέμπτη με το διάγγελμα του, καθώς τόνισε ότι η Ν.Δ. διαχειρίστηκε την προσπάθεια για συναίνεση με επικοινωνιακούς όρους και όχι όρους πολιτικής ευθύνης. Όπως τόνισε, αύριο θα ζητήσει εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα πρόκειται για κυβέρνηση προσωπικοτήτων με συμμετοχή και από άλλα κόμματα.



Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όταν βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. “Πήραμε στους ώμους μας το βάρος άλλων” τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως η χώρα έχει μείνει όρθια και ότι επανήλθε σήμερα με νέες προτάσεις ώστε η προσπάθεια να πάρει κοινά και εθνικά χαρακτηριστικά. “Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου με αξιώματα” δήλωσε.

Όσον αφορά στη στάση της Ν.Δ. ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως από τη Ν.Δ. τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, καθώς θέτουν τη χώρα σε αστάθεια.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου:

    Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης.

Α. Σαμαράς: Υπαναχώρησε ο Παπανδρέου, εκλογές τώρα

Ο πρωθυπουργός αρχικά αποδέχθηκε την πρόταση για συνεργασία σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και στη συνέχεια υπαναχώρησε ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Α. Σαμαράς στην ανακοίνωση του. Κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου, εάν μπορεί να κυβερνήσει να το κάνει, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση να πάει σε εκλογές.

Ο Α. Σαμαράς, τόνισε πως δέχθηκε την συναίνεση, αρκεί στόχος να είναι η επαναδιαπραγματετυση του μημονίου και συμφώνησε σε προσωρινή κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση.

“Αρχικά δέχθηκε τη δήλωση μου ότι αποδεχεται τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και τελικά την απέρριψε” δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Χαρακτήρισε αστειότητες τα όσα επικαλείται ο πρωθυπουργός, οι οποίες τόνισε, επιστρατεύθηκαν για να καλύψει την αδυναμία του να κυβερνήσει. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται γαντζωμένος στην εξουσία και απέρριψε την μοναδική πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο.

Επανέλαβε ότι έμεινε σταθερός στη θέση του και ότι ο λαός θα κρίνει, καθώς αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση.

Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής:

    «Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια… Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου - δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία - τελικά την …απέρριψε! Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει. Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: “γάντζωμα” στην εξουσία! Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια… Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα. Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό. Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας. Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό. Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του. Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε… Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα. Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του. Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής… Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει… Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού… Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».

Φ. Κουβέλης: Η χώρα έχει μπει σε τροχιά εκλογών

Ο Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού δήλωσε ότι κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωραΐσει το αδιέξοδο μιας πολιτικής και χαρακτήρισε αναπόφευκτο επακόλουθο τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, υπογράμισε ότι είχε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι: "Μετά τους τελευταίους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης, οι πρώωρες εκλογές θα προβάλουν ως ανάγκη της κοινωνίας".

Στο κατώφλι της παραίτησης βρέθηκε χθες η κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρχισε διαπραγματεύσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι αδυνατεί πλέον να κυβερνήσει και ότι η λαϊκή εντολή που έλαβε μόλις πριν από 20 μήνες, έχει ήδη εξανεμιστεί!

Εμφανίστηκε μάλιστα διατεθειμένος να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος θετικά στο σχετικό αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, αν και στη συνέχεια προέκυψε εμπλοκή για το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο για κυβέρνηση συνεργασίας. Από κυβερνητικής πλευράς η εμπλοκή αυτή αποδιδόταν στους όρους που τέθηκαν από τη Ν.Δ. για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σε κυβέρνηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου σε υπαναχώρηση από τις προθέσεις που εξέφραζε από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα. Έτσι, στο διάγγελμα που απηύθυνε λίγο πριν τις 10 μ.μ., ανακοίνωσε ότι αύριο προχωράει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στηριζόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, και αμέσως μετά σε αίτημα προς τη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Διαγγέλματα

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την ευθύνη για το ναυάγιο της κυβέρνησης συνεργασίας, ευθέως στη Ν.Δ. και κατηγόρησε την ηγεσία της ότι χειρίστηκε το όλο θέμα «με επικοινωνιακούς όρους».

Λίγο μετά τις 10 μ.μ. ο Αντ. Σαμαράς απάντησε με δικό του διάγγελμα, στο οποίο κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για υπαναχώρηση από την «αρχική συμφωνία» για προσωρινή «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»,  με άλλο πρωθυπουργό και βασικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση και του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Μετά  τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε το κόμμα του στη χορεία των πολιτικών δυνάμεων που ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Τηλεμαραθώνιος με τους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τη 1 μ.μ. και ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νέο κυβερνητικό σχήμα που θα έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων. Αμέσως μετά άνοιξε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους και ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

Από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε την κατηγορηματική άρνησή τους να συμπράξουν σε «αντιλαϊκά σενάρια» και «υπαγορευμένες λύσεις» που συνιστούν «αντιδημοκρατική εκτροπή».

Από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη συνάντησε διάθεση συνεργασίας αλλά και προβληματισμούς για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μάλιστα ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε και συγκεκριμένη πρόταση: Να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ, με πρωθυπουργό τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο!

Πιο διστακτική η Δημοκρατική Αριστερά, τάχθηκε –δια του προέδρου της Φώτη Κουβέλη– υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, χωρίς όμως και να αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Ο κ. Κουβέλης πάντως προέταξε την αλλαγή πολιτικής.

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Το «αγκάθι» στην υλοποίηση του όλου σχεδίου αποδείχθηκε πως ήταν η στάση της Ν.Δ. και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη συνομιλία των δύο πολιτικών αρχηγών, διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς τη μετάβαση σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με συμμετοχή και της Ν.Δ. αλλά και διαφωνία για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του και πώς ακριβώς θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κάτι που έχει θέσει ως όρο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς μάλιστα φαίνεται πως έθεσε και ένα επιπλέον όρο, να μην είναι πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός δεν διαφώνησε με την προοπτική αυτή, αν και κυβερνητικοί κύκλοι έδειχναν ενοχλημένοι από το ότι η Ν.Δ. είχε ήδη γνωστοποιήσει τη σύγκλιση επί του συγκεκριμένου θέματος. Έλεγαν μάλιστα ότι δεν επρόκειτο για πρόταση του Αντ. Σαμαρά αλλά για πρωτοβουλία του ίδιου του Γ. Παπανδρέου με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Το πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μπαλάκι τις ευθύνες για το αν θα επιτευχθεί ή όχι η συνεργασία, συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν τρείς φορές σε διάστημα 6 ωρών. Η τελευταία, γύρω στις 9.30 μ.μ., λίγα λεπτά πριν το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Η προσδοκώμενη από πολιτικούς, επιχειρηματικούς, εκδοτικούς, δημοσιογραφικούς κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδος,  συμφωνία τελικώς δεν επετεύχθη. Πλέον οι φωνές για προσφυγή στις κάλπες δυναμώνουν και πληθαίνουν. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, προκρίνει τον ανασχηματισμό, με ενδεχόμενη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Η περίπτωση να συμμετέχουν και στελέχη άλλων κομμάτων φαντάζει μάλλον απίθανη, με δεδομένη τη πρόθεση που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του, να στηριχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες των πόλεων όλης της χώρας, οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν, θα είναι παρόντες και αύριο και (κατά πως φαίνεται) για πολλές ακόμη μέρες…

enet.gr


ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: