Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

Η ΕΚΤ ΤΑΞΙΝΟΜΕΙ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, η ΕΚΤ καταχωρεί στα βιβλία της τα Ιρλανδικά ομόλογα στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τα αντίστοιχα Γερμανικά (bunds).
Η ΕΚΤ, δηλαδή, επιβαρύνει τους πιστωτές που δανείζονται από αυτήν ενεχυριάζοντας ιρλανδικά ομόλογα με το ίδιο ασφάλιστρο κινδύνου με αυτό που χρεώνει στις τράπεζες που δανείζονται ενεχυριάζοντας γερμανικά ομόλογα, όπως δείχνει η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΤ.



Αυτό οφείλεται στο ότι οι όροι δανεισμού της ΕΚΤ βασίζονται στις συστάσεις τεσσάρων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης κε των οποίων ο ένας (DBRS Inc.), ο οποίος έχει την έδρα του στο Τορόντο του Καναδά, αξιολογεί το Ιρλανδικό χρέος στην κορυφαία τάξη ενέχυρου.

«Είναι πάρα πολύ περίεργο που η Ιρλανδία και η Γερμανία ανήκουν στην ίδια ομάδα κινδύνου σύμφωνα με το πλαίσιο ενεχυρίασης της ΕΚΤ» δήλωσε ο “ Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος του ING Group στις Βρυξέλλες. «Πως μπορεί ένας τόσο μικρός οίκος αξιολόγησης να καθορίζει την κλίμακα ; Πως είναι δυνατόν η ΕΚΤ να εξαρτά τον εαυτό της σε μία μόνο άριστη αξιολόγοηση ; Η ΕΚΤ οφείλει μάλλον να επανεξετάσει την πολιτική της».

Οι κανόνες αυτοί ενεχυρίασης σημαίνουν πως η ΕΚΤ δεν διακρίνει μεταξύ των ασφαλέστερων ομολόγων και αυτών μιας χώρας που υποχρεώθηκε να στραφεί στην ΕΕ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος πέρσι.

Οι Ιρλανδοί πιστωτές στηρίχθηκαν στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ που αυξήθηκε πέρσι θεαματικά καθώς οι καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους και οι τράπεζες ετίθεντο εκτός αγορών.

Χωρίς την πιστοληπτική αξιολόγηση του DBRS, που είναι δύο βαθμίδες πάνω από την επόμενη καλύτερη αξιολόγηση, οι ιρλανδικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν ένα πολύ μεγαλύτερο κόστος στη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ επιδεινώνοντας την ήδη πολύ δύσκολη θέση των τραπεζών τους. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: