Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2011

ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΒΛΑΒΕΣ»

«Απαγορευτική» χαρακτήρισαν αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας τη χρήση χημικών σε κλειστούς χώρους, όπως το μετρό και οι στοές της Αθήνας.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας που ρωτήθηκαν χθες από την «Ε» ήταν σαφέστατοι: «Είναι απαγορευτική η χρήση σε κλειστούς χώρους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες».



Το είχε πει άλλωστε και ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης το 2009, όταν διατελούσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Εξετάζουμε την κατάργηση της ρίψης δακρυγόνων και χημικών. Είναι μια υπόθεση η οποία πρέπει να τελειώνει, η οποία βλάπτει τη δημόσια υγεία, καταστρέφει το περιβάλλον των πόλεων. Και σε μια πόλη όπως η Αθήνα κυρίως, που στερείται πια δισεκατομμύρια κυβικών οξυγόνου λόγω της καταστροφής των δασών, αντιλαμβάνεσθε, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Θα καταργήσουμε λοιπόν τα δακρυγόνα».

Πώς λειτουργεί το χημικό

Κατά τους ειδικούς, το cs (ορθοχλωροβενζαμαλονονιτρίλη) είναι η μόνη ουσία που δεν έχει απαγορευτεί από τις διεθνείς συμβάσεις και χρησιμοποιείται από σχεδόν όλες τις αστυνομίες στον κόσμο. Οταν η χρήση γίνεται σε ανοιχτούς χώρους, όσοι το εισπνεύσουν, εφόσον μιλάμε για υγιείς, δεν θα παρουσιάσουν μόνιμες ή σοβαρές βλάβες. Το cs ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας προκαλώντας έντονη εφίδρωση, αύξηση των καρδιακών παλμών, δάκρυα και άλλα. Δηλαδή βάζει τον οργανισμό σε μια κατάσταση λειτουργίας αντιμετώπισης χημικών χωρίς όμως να υπάρχουν χημικά. Γι' αυτό τα μάτια, θεωρώντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν χημικά, ξεκινούν να δακρύζουν η καρδιά αυξάνει τους παλμούς και το αναπνευστικό μειώνεται στο ελάχιστο ώστε να μην προσβληθούν τα πνευμόνια. Οταν βγούμε από τα χημικά, ο οργανισμός δεν παίρνει εντολή να λειτουργεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία χωρίς να έχει υποστεί μόνιμες βλάβες.

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ


ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: