Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

“Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΓΡΙΜΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ”

“Στα 13 μου ‘κόλλησα’ με τον τζόγο. Είχα πάθει εθισμό. Σταμάτησα να πηγαίνω σχολείο. Οι γονείς μου είχαν χωρίσει νωρίς και ο πατέρας μου ήταν στη φυλακή. Αργότερα ήρθαν και τα ναρκωτικά. Επί 10 χρόνια ήμουν δέσμιός τους. Ζούσα ένα μαρτύριο. Έκανα κλοπές για να αγοράσω τη δόση μου, κοιμόμουν στον δρόμο. Όλα αυτά ευτυχώς τελείωσαν. Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι ‘καθαρός’ και η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο”.

Ο Γιάννης είναι 29 ετών και περιγράφει στη “Μ” τα δύσκολα χρόνια που πέρασε παλεύοντας με τα ναρκωτικά. Μεγάλωσε με τη θεία του, έχασε φίλους που τον έκαναν πέρα διότι έφτανε στο σημείο να κλέβει χρήματα ακόμη κι απ’ αυτούς για να αγοράσει τη δόση του, ενώ δεν είχε ποτέ τη στήριξη των γονιών του. Σήμερα είναι μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Όασις”, όπου βρήκε συμπαράσταση και έμαθε να παλεύει ενάντια στον εθισμό από τα ναρκωτικά, ενώ εργάζεται και κάνει όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.
“Ο εθισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχεις να κάνεις με ένα ‘αγρίμι’ μέσα σου. Στην ‘Όασις’ βρήκα ανθρώπους που είχαν περάσει τα ίδια με μένα και μπορούσαν να με βοηθήσουν και να με καταλάβουν. Τώρα η ζωή μου έχει αλλάξει. Εργάζομαι, έχω δικό μου σπίτι και σχέση. Είμαι αισιόδοξος για τη ζωή”, λέει ο Γιάννης.
Ο 29χρονος νέος συμμετείχε χθες στην πρώτη δράση της ενημερωτικής εκστρατείας “Το κάνω... Γίνε μέρος της λύσης και εθελοντής της ‘Όασις’”, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της υπεύθυνης εθελοντισμού και επικοινωνίας της “Όασις”, γιατρού Πόπης Καλαϊτζή, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος - Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Εθελοντές και πρώην εξαρτημένοι της “Όασις” βρέθηκαν στη συμβολή της οδού Τσιμισκή με τον πεζόδρομο της Ικτίνου και ενημέρωναν τους πολίτες για τις δράσεις της οργάνωσης.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η προσέλκυση νέων εθελοντών για την επίτευξη του έργου της “Όασις”, όπως επίσης η ευαισθητοποίηση του κόσμου κατά των εξαρτήσεων από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια αλλά και στο διαδίκτυο.

Στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ από τα 13 χρόνια
“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ηλικίες της εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ είναι όλο και πιο μικρές, ξεκινώντας από τα 13-14 έτη. Είναι πλέον ‘μόδα’ να δοκιμάζουν οι νέοι από μικρές ηλικίες χασίς και χάπια ‘έκσταση’. Μεγάλη αύξηση όμως έχουμε και στα περιστατικά εθισμού στον τζόγο”, τονίζει ο πρόεδρος της “Όασις”, Δαμιανός Δουίτσης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η “Όασις” στελεχώνεται από εθελοντές πρώην εξαρτημένους, αλλά και ψυχολόγους. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζήσει τα ίδια, καταλαβαίνουν καλύτερα τους εθισμένους κι αυτοί με τη σειρά τους τους εμπιστεύονται.
“Υπήρξα κι εγώ εξαρτημένος επί 12 χρόνια. Κι όταν κατάφερα να ξεφύγω, αποφάσισα να μεταδώσω την εμπειρία μου και να προσφέρω τη βοήθειά μου σε συνανθρώπους μου με το ίδιο πρόβλημα. Έκτοτε έχουν περάσει 20 χρόνια και οργανώνουμε δράσεις και ομάδες αυτοβοήθειας. Επίσης, συνεργαζόμαστε με αντίστοιχες ομάδες σε Κατερίνη, Γιαννιτσά, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη”, επισήμανε ο κ. Δουίτσης.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη εθελοντισμού και επικοινωνίας της “Όασις”, Πόπη Καλαϊτζή, ανέφερε ότι το 80% των εξαρτημένων από τον τζόγο είναι εξαρτημένοι από τα νόμιμα τυχερά παιχνίδια, ενώ καταγράφεται αύξηση του διαδικτυακού τζόγου. Επίσης τόνισε ότι “υπάρχει ραγδαία αύξηση της χρήσης αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών.
Όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν βοήθεια ή να ενημερωθούν για τις δράσεις της “Όασις” μπορούν να τηλεφωνούν στο 2310-508598.



    Γερά ποτήρια αποδεικνύονται τα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 12,5 έτη.
    Από τα 15 αρχίζουν τα Ελληνόπουλα και την πρώτη επαφή τους με τις ναρκωτικές ουσίες
    Ο εθισμός στον τζόγο μπορεί να αρχίσει ακόμη και στην ηλικία των 14-15 ετών



Ποια είναι η “Όασις”

Η “Όασις” είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από αλκοόλ, ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια. Ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία πρώην εξαρτημένων και συνεξαρτημένων ατόμων και λειτουργεί με τις αρχές της ανωνυμίας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
Βασικός σκοπός της “Όασης” είναι η προσφορά πολύπλευρης υποστήριξης σε άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ, ναρκωτικά, νόμιμα χορηγούμενες ψυχοτρόπες ουσίες (ηρεμιστικά, αγχολυτικά χάπια), τυχερά παιχνίδια, τζόγος κτλ.



ΑΠΟΨΗ

Σημαντική η πρόληψη

Του Αναστάσιου Κουφοκώτσιου, συμβούλου τοξικοεξάρτησης

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο κομμάτι στο θέμα των εξαρτήσεων. Οι συνθήκες ζωής που επικρατούν σήμερα, με την ανεργία, το αβέβαιο αύριο και την έλλειψη αξιών και αρχών, οι νέοι ψάχνουν εύκολες λύσεις μέσω ουσιών, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ψάχνουν έναν μαγικό τρόπο για να περάσουν γρήγορα καλά. Η πρόληψη, μέσω προγραμμάτων στα σχολεία, σώζει την κατάσταση και ενδυναμώνει τους νέους ώστε να πουν “όχι, δεν έχω ανάγκη κάποια ουσία” μπροστά στον πειρασμό της όποιας εξάρτησης.
Στην περίπτωση που ένας νέος έχει κάποιο είδος εξάρτησης, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η οικογένεια και οι φίλοι του. Συνήθως οι γονείς καταλαβαίνουν αργά τον εθισμό του παιδιού τους. Οφείλουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι αργά. Μπορεί να σωθεί το παιδί. Πρέπει να του δείξουν ότι είναι κοντά του για να το βοηθήσουν κι όχι για να το τιμωρήσουν. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές δημόσιες μονάδες, στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν οι ίδιοι πληροφορίες και βοήθεια, αλλά και για να πείσουν στη συνέχεια το παιδί τους να τις επισκεφτεί και αυτό. Αναλόγως πρέπει να δράσουν και οι φίλοι του εξαρτημένου, προκειμένου να μπορέσουν να τον βοηθήσουν.
Οι δομές που λειτουργούν έχουν προγράμματα για εφήβους, για γονείς και εργαζόμενους, ενώ δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Για τους ίδιους τους εξαρτημένους, υπάρχουν κλειστά και ανοιχτά προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καθημερινές δραστηριότητες και ομάδες έκφρασης και επικοινωνίας, ενώ υπάρχουν και προγράμματα επανένταξη”.

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: