Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Παύση πληρωμών στα κοινόχρηστα μιας και το 15% αδυνατει να τα εξοφλησει


ΤΑ ΜΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ,ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΟΥ-ΑΥΤΑ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!
Στενότητα για την αποπληρωμή των κοινοχρήστων έχει το 15% των ενοικιαστών ή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες. Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο την οικοδομή, αλλά και την κατοικία και δεν είναι λίγες οι εταιρείες είσπραξης που προσφεύγουν σε αγωγές για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους.
Οσες βεβαίως κατάφεραν να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς μία στις πέντε έχει βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, τα πράγματα από το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να γίνει ο εφοδιασμός με πετρέλαιο, θα είναι ακόμη χειρότερα και προβλέπεται πολλά διαμερίσματα να μην έχουν θέρμανση, αφού δεν θα έχουν γεμίσει τα λεβητοστάσια.

Η είσπραξη των κοινοχρήστων μοιάζει στις μέρες μας πονοκέφαλος για το διαχειριστή. Οσο η οφειλή συσσωρεύεται τόσο δυσκολότερη είναι η είσπραξή της, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να οδηγούνται στα δικαστήρια.


«Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις της πολυκατοικίας», μας λέει ο Αχιλλέας Θεοδώρου της «Lobby Clean». «Σίγουρα πάνω από 10%. Φέτος υπολογίζουμε πως πολλά διαμερίσματα δεν θα ανάψουν καλοριφέρ γιατί δεν θα υπάρχει προμηθευτής πετρελαίου που θα βάζει στις δεξαμενές πετρέλαιο χωρίς να έχει πληρωθεί. Η πίστωση κόπηκε. Ο τόνος είχε παλιά 500 ευρώ, τώρα έχει 1.000. Εχουμε τεράστιο πρόβλημα. Σκεφθείτε ένα άτομο να έχει απλήρωτους έξι μήνες. Η πολυκατοικία θα έχει αρνητικό ταμείο. Το 20% των εταιρειών που διεκπεραίωναν διαχειριστικά τα κοινόχρηστα έκλεισαν, ενώ αντίστοιχος αριθμός βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς ανακυκλώνει "ξένα" χρήματα».


«Παρατηρούμε πως δυο-τρεις σε κάθε πολυκατοικία τους τελευταίους μήνες δεν μπορούν να πληρώσουν», προσθέτει η Κυριακή Σιδερά, της «Αττική Καθαριστική». «Τα χρέη και οι οφειλές συσσωρεύονται, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Εχουμε ζητήσει αύξηση των αποθεματικών για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς και να μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο, διαφορετικά οι ανάγκες δεν καλύπτονται».


Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το θέμα αποπληρωμής των κοινοχρήστων, εάν κάποιος από τους ιδιοκτήτες αρνείται την εξόφληση της οφειλής του ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στη συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες ενίοτε φτάνουν και στα δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης που δυστροπεί καλείται να εξοφλήσει το ποσό προσαυξημένο με τα έξοδα είσπραξής του, τους τόκους υπερημερίας και την ποινική ρήτρα αν προβλέπεται τέτοια από τον κανονισμό. Αν ο κακοπληρωτής είναι ενοικιαστής θα πρέπει να ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης.


«Είμαι στη δουλειά πάνω από 25 χρόνια», μας λέει ο Νίκος Φρουζάκης, της «Κάπα Πι». «Η σημερινή κατάσταση είναι απερίγραπτη. Από εκατό υποθέσεις που διαχειριζόμαστε έχουμε 250.000 ευρώ απλήρωτα κοινόχρηστα. Δεν είχαμε πάει ποτέ σε δικαστήρια, όμως τώρα έχουμε έτοιμες 20 αγωγές. Δεν πάει άλλο. Αναγκαζόμαστε τους κακοπληρωτές να τους συμμορφώσουμε με εξώδικα. Μιλάνε όλοι για κρίση, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει διαχειριστής. Πέρα-δώθε για να εισπράξεις. Ερχεται χειμώνας, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Πέρυσι τρεις πολυκατοικίες που συνεργαζόμασταν είχαν κλειστά τα λεβητοστάσια. Δεν αγόρασαν καθόλου πετρέλαιο». *
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: