Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2011

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 2013, ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚ

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί της σύστασης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, το 2013, αλλά οι συνέπειές της θα εξαρτηθούν από τον τρόπο, που αυτή θα γίνει.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης, που ανέθεσε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον τίτλο «Αναδιάρθρωση Χρέους: Συνέπειες για την Ευρωζώνη».

Την έκθεση συνέταξε η Ανν Σίμπερτ, του πανεπιστημίου του Λονδίνου και του think tank CEPR.
Η περίληψη της έκθεσης αναφέρει πως «το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και παρά την περί του αντιθέτου επιμονή μελών τού Εκτελεστικού Συβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολιτικών της ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα θα χρεοκοπήσει πριν αναλάβει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας το 2013».
Η μελέτη αυτή συζητά το πιθανό κόστος μίας πρόωρης χρεοκοπίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη.
Συζητά τρόπους αναδιάρθρωσης, ώστε «μία τέτοια αναδιάρθρωση να μειώσει τις πιθανές ζημίες».
Σημειώνεται πως η συντάκτης με τον όρο «χρεοκοπία» εννοεί πάντα την αναδιάρθρωση κι όχι την ολοκληρωτική στάση πληρωμών.
Όπως σημειώνει η μελέτη, «το κόστος μία πρόωρης αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα εξαρτάται από τον τρόπο χειρισμού.
Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί κοινή συναινέσει και δίκαιη κι αν οι ελληνικές τράπεζες δε χρειαστεί να καταγράψουν αμέσως τις ζημίες τους, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να βρει τον εαυτό της περίπου στην ίδια θέση που θα ήταν μια αντίστοιχη χώρα, η οποία δεν είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Εάν η αναδιάρθρωση θεωρηθεί άδικη και προκλητική προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς και θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ και Ένωσης, με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και την πολιτική κατάσταση».
Ολόκληρη η έκθεση «φιλοξενείται» στην ιστοσελίδα: http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies.do? 


ΠΡΕΖΑ TV
13-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: