Αν αυτή η ιστορία έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμό για την ανάδειξη της μακροβιότερης οικονομικής διαμάχης, τότε πιθανώς και να επισκίαζε κάθε άλλη...
Εδώ και μισό αιώνα ο οικοδομικός συνεταιρισμός Μικρασιατών «το Αργεννον» και η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με «μήλον της έριδος» μια εδαφική έκταση στην Πεντέλη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δασική έκταση των 3.747 στρεμμάτων στον Κοκκιναρά (σ.σ. που σήμερα προστατεύεται ως αναδασωτέα), για την αγορά της οποίας ο συνεταιρισμός κατέβαλε 9 εκατ. δραχμές το 1958, προκειμένου να οικοδομήσει κατοικίες για τα μέλη του -χρήματα που η Εκκλησία καρπώθηκε χωρίς να παραχωρήσει, τελικά, το αντάλλαγμα. Σήμερα, τα μέλη του συνεταιρισμού εξακολουθούν να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει: είτε να επιστραφούν τα χρήματα που τότε κατέβαλαν, είτε να τους δοθεί μια άλλη οικοδομήσιμη έκταση.
Το 1958 και, συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου, η Εκκλησία πουλάει μέσα από τη διαδικασία της δημοπράτησης μια έκταση 3.747 στρεμμάτων στο «Αργεννον», συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε από 3.500 πρόσφυγες της Μ. Ασίας που εγκαταστάθηκαν στην Αττική. Το καταβληθέν ποσό άγγιξε τα 9 εκατ. δραχμές. Αν και τα χρήματα πέρασαν στους λογαριασμούς της Εκκλησίας (σ.σ. τους οποίους διαχειριζόταν ο, καταργηθείς σήμερα, Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), το οικόπεδο ποτέ δεν κατακυρώθηκε στον συνεταιρισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1973, ο Δήμος Κηφισιάς προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να προσβάλει το συμβόλαιο αγοράς. Ο συνεταιρισμός υποστηρίζει ότι μπορεί μεν να ακυρώθηκε το συμβόλαιο αγοράς, δεν ακυρώθηκε όμως και η δημοπρασία.
Περίπου μια δεκαετία αργότερα, η περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα, έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε την Εκκλησία να δημοσιεύσει το 1996 «Προκήρυξη Αξιοποιήσεως Εκκλησιαστικού Αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης», προκειμένου να πουλήσει το κομμάτι που 40 χρόνια πριν είχε πουληθεί στον συνεταιρισμό!
«Ξαναπουλάνε την έκταση»
«Δεν φτάνει που η Εκκλησία δεν μας απέδωσε την έκταση, για την οποία εισέπραξε εκατομμύρια -με τα οποία "σήκωσε" ξενοδοχείο, το «Ηλέκτρα», και το παλιό κτήριο του υπουργείο Παιδείας στη Μητροπόλεως- αλλά θέλησε να ξαναπουλήσει την ίδια έκταση που, στο μεταξύ, είχε χαρακτηριστεί δασική!», επισημαίνει ο Γιώργος Πουλάκης, σημερινός πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα η Εκκλησία δεχόταν ως ιδιοκτήτες της έκτασης τα μέλη του συνεταιρισμού - χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή του 1990 που υπογράφεται από τον τότε διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας, κ. Μαρκόπουλο, όπου αναφέρεται: «[...] εφόσον υμείς τυγχάνετε αγορασταί της περιοχής, εσείς νομιμοποιείσθε, όπως προβείτε εις τας δέουσας ενεργείας...».
Το ποσό των 9 εκατ. δραχμών που κατατέθηκε το 1958 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον συνεταιρισμό αντιστοιχεί σήμερα σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος. «Αυτό που ζητάει ο συνεταιρισμός», λέει ο πρόεδρος, «είναι δικαιοσύνη: να μας δοθούν πίσω τα χρήματα με όλους τους νόμιμους τόκους ή να μας παραχωρηθεί μια έκταση αντάξια εκείνης που τότε αγοράσαμε. Αν και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δείξει ενδιαφέρον, στη συνέχεια δεν μας δέχτηκε, παρά τις συνεχείς οχλήσεις. Δοκιμάσαμε να τον δούμε πριν από έναν μήνα, αλλά απ' τη γραμματεία του μας ενημέρωσαν ότι "οικουρεί", επειδή είχε χτυπήσει το πόδι του. Υστερα από 10 μέρες, βέβαια, συναντιόταν με τον πρωθυπουργό για τα μισθολογικά του Κλήρου». Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου