Σάββατο, Ιουλίου 30, 2011

Η ΔΕΗ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Την ώρα που το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, η ΔΕΗ αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο περί παράνομης ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων σε μια παραθαλάσσια περιοχή, όπου η τοπική κοινωνία στηρίζεται κατά πολύ στον τουρισμό.
Πρόκειται για τον οικισμό Μεσάγγαλα στα παράλια του νομού Λάρισας, όπου εδώ και χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι πάρα πολλά κτίσματα είναι αυθαίρετα. Ωστόσο η ΔΕΗ, κατόπιν καταγγελίας που δέχτηκε, διενήργησε επιτόπια έρευνα και διαπίστωσε ότι περίπου 100 κτίρια ηλεκτροδοτούνται από νόμιμες κατοικίες, μεταξύ των οποίων και επαγγελματικές στέγες.


Προχθές συνεργεία της ΔΕΗ, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, πήγαν στην περιοχή και προσπάθησαν να βάλουν τέλος στην παρανομία. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει ένταση μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας, και να συλληφθεί ο πρόεδρος των επαγγελματιών της περιοχής.
Η ΔΕΗ, κάνοντας λόγο “για επικίνδυνες πρακτικές, που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα”, κάλεσε όσους δίνουν ρεύμα σε επιχειρήσεις και εξοχικά “να σταματήσουν την τακτική αυτή, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν οι ίδιοι με διακοπή της ηλεκτροδότησης”.
Από τους 100 εμπλεκόμενους, μόνο περίπου 20 απάντησαν γραπτώς στην επιχείρηση ότι σταματούν την παροχή ρεύματος σε διπλανά αυθαίρετα κτίσματα, ενώ οι περισσότεροι, μέσω του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου, ζήτησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος δίμηνη παράταση, επικαλούμενοι την αναστάτωση που επικρατεί αυτόν τον καιρό στις πολεοδομίες, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα.

Ανθρωποκυνηγητό
Οι κάτοικοι, περίπου 250, δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μόλις αντελήφθησαν ότι συνεργεία της ΔΕΗ με αστυνομικές δυνάμεις έρχονται στην περιοχή τους με επικεφαλής μάλιστα τον διευθυντή της επιχείρησης Σωτήρη Αλευρά. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις, οι οποίες γρήγορα έληξαν άδοξα. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένα κρυφτούλι των συνεργείων της ΔΕΗ με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς οι πρώτοι αναζήτησαν δίοδο από παρακαμπτηρίους δρόμους, με τους ντόπιους να εμφανίζονται συνεχώς μπροστά τους. Τότε η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του προέδρου του συλλόγου Επαγγελματιών για αντίσταση κατά της αρχής, κίνηση που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής. Προς στιγμήν τα συνεργεία της ΔΕΗ αποσύρθηκαν, αλλά επανήλθαν, όμως και τότε οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν “παρόντες” και έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους.
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο οποίος κατήγγειλε την πρακτική της ΔΕΗ, ενώ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες.

Μια καταγγελία έβαλε φωτιά
Η περιπέτεια ξεκίνησε όταν επαγγελματίας από τα Μεσάγγαλα προχώρησε σε εξώδικη καταγγελία στη ΔΕΗ, καλώντας τη να σταματήσει το φαινόμενο της παράνομης σύνδεσης από νόμιμες κατοικίες σε αυθαίρετες.
Έτσι αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό σε σχεδόν όλα τα παράλια του νομού, ήρθε στην επιφάνεια, αναγκάζοντας την επιχείρηση να στείλει συνεργεία και να εντοπίσουν περίπου 100 τέτοιες περιπτώσεις. Μετά το πόρισμα της επιτροπής, η ΔΕΗ έστειλε με τη σειρά της εξώδικα σε όσους συνδέονται νομότυπα με τη ΔΕΗ και μεταβιβάζουν το ρεύμα σε αυθαίρετα κτίσματα ή ακόμη και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, καλώντας τους να διακόψουν κάθε σύνδεση με τα αυθαίρετα και μάλιστα εντός τριημέρου να καταθέσουν σχετική αίτηση που να πιστοποιεί τα παραπάνω, ενώ αν δεν το κάνουν, τότε κινδυνεύουν και οι ίδιοι με διακοπή της παροχής ρεύματος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν ήδη έναν αγώνα με τις πολεοδομίες, για να βρεθεί λύση.

Της Μαρίας Καραούλη

ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν κατεβαινουν και στην πασοκοκρητη οπου δεν υπαρχει ουτε ενα νομιμο κτιριο και οι βορειες παραλιες ειναι οχι απλως καταπατημενες αλλα και μπαζωμενες....αλλα το χουντοπασοκονησι εχει ψηφαλακια μπολικα για τους τυραννους και πρεπει να πληρωνουν τους φαμεγιους τους