Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

ΤΡΑΓΙΚΟ:ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ...
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...
Μαχαίρι στις λειτουργικές δαπάνες των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού βάζει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της πολιτικής του Μνημονίου.Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο νόμου για την «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό», με το οποίο επιχειρείται η σύνδεση των δαπανών με την ποιότητα σπουδών και στόχο τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα.



«Το ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών και χωρίς να ελέγχει την ποιότητα της εκπαίδευσης», είπε η Φώφη Γεννηματά. «Με έναν πρώτο εξορθολογισμό δαπανών, πρόσθεσε, το ελληνικό Δημόσιο το 2010 πλήρωσε 88 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 προβλέπεται να δαπανήσει 73 εκατομμύρια ευρώ».


Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό, τη χρονιά 2010-2011 ήταν τμήματα ελληνικής γλώσσας τα οποία λειτουργούν εκτός επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και δεν παρέχουν καμιά πιστοποίηση. Οι μαθητές άλλωστε αυτών των ελληνικών σχολείων, ιδιαίτερα στη Γερμανία, δεν μπορούν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αυτής και η μοναδική τους διέξοδος είναι η πρόσβαση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και η πλειονότητα του εκπαιδευτικού δυναμικού (το 81%) εργάζεται στα αμιγή ελληνικά σχολεία και στα τμήματα ελληνικής γλώσσας.


Με το σχέδιο νόμου, από το 2012-13 κλείνουν σταδιακά σχολεία με φορείς τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές, που ανήκουν δηλαδή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και λειτουργούν στο εξωτερικό. Στο μεταβατικό στάδιο ενθαρρύνεται η δυνατότητα τα σχολεία αυτά να αναβαθμιστούν προκειμένου να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής. Ακόμη:


* Θεσπίζονται τα Κέντρα «Λόγος». Είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, να αναγνωρίζει μορφές και φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ακόμη και αν δεν είναι ενταγμένοι σε εκπαιδευτικό σύστημα, εφ' όσον παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικό έργο.


* Ορίζονται σαφείς αρμοδιότητες των συντονιστών εκπαίδευσης, μειώνεται ο αριθμός τους και εξειδικεύεται το αντικείμενο ενασχόλησής τους. Καθορίζεται η διάρκεια της θητείας τους και αυτή παρατείνεται για μόνο μία φορά έπειτα από αξιολόγησή τους.


Από το σύνολο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμπλήρωσαν το 3ο έτος απόσπασής τους, θα παραμείνουν σε σχολεία του εξωτερικού οι 200, των οποίων η απόσπαση ανανεώθηκε, ενώ 66 εκπαιδευτικοί που κρίθηκαν υπεράριθμοι καλούνται να επιστρέψουν στη μόνιμη θέση τους στην Ελλάδα. 


ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: