Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

“ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ” ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Νέο ψαλίδι, που αγγίζει το 70%, στις κρατικές επιχορηγήσεις με τις οποίες λειτουργούν οι προνοιακοί παιδικοί σταθμοί βάζει το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να γίνονται δεκτά στο εξής μόνο τα παιδιά γονέων με εισόδημα που φτάνει τα όρια της φτώχειας, δηλ. από 6.000 έως 8.000 ευρώ ετησίως.
Η δραματική μείωση των κρατικών κονδυλίων όμως σε συνδυασμό με το αυστηρό πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα, αναγκάζει ήδη τις διοικήσεις των σταθμών να αυξήσουν τα τροφεία, προκειμένου να επιβιώσουν, γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις των γονιών.
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν συνολικά πέντε παιδικοί σταθμοί που επιχορηγούνται από την Πρόνοια, ενώ ακόμη ένας λειτουργεί στην πόλη της Έδεσσας. Μέχρι και σήμερα στους σταθμούς αυτούς, όπου φιλοξενούνται 1.000 παιδιά, γίνονταν δεκτά τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έφταναν τις 20.000 - 25.000 ετησίως, ενώ το κόστος των τροφείων κυμαίνονταν από 100 έως 150 -160 ευρώ τον μήνα.

Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης όμως, το υπουργείο επέβαλε, από πέρυσι ακόμη, δραστικές περικοπές στα κονδύλια των προνοιακών ιδρυμάτων και παιδικών σταθμών, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, που η περικοπή των επιδοτήσεων έφτασε το 70%. Οι έξι προνοιακοί σταθμοί είναι: η Μέριμνα, η Ελπίς, το Άσυλο του Παιδιού, η Αγροτική Παιδική Φωλιά, ο Παιδικός Σταθμός “ΑΡΓΩ” καθώς και η Ένωση Φιλανθρωπικού Σωματείου Κυριών και Δεσποινίδων Έδεσσας, που εδρεύει στην ομώνυμη περιοχή.
Και ενώ ιδρύματα και παιδικοί σταθμοί έδιναν μάχη για να επιβιώσουν, καλύπτοντας το φαγητό, τη μισθοδοσία και τα άλλα λειτουργικά έξοδα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι πλέον θα επιδοτείται το κάθε παιδί ξεχωριστά και όχι το ίδρυμα ή ο σταθμός, οι γονείς του οποίου έχουν εισόδημα έως και 8.000 ευρώ ετησίως. Η απόφαση αυτή ωστόσο άναψε φωτιές τόσο στους κόλπους των διοικήσεων των σταθμών όσο και στους γονείς, καθώς οι μεν δηλώνουν ότι η αύξηση των τροφείων είναι μονόδρομος για να επιβιώσουν, εφόσον έπεσε μαχαίρι στις επιδοτήσεις, ενώ οι δε να αντιδρούν έντονα για τις προβλεπόμενες αυξήσεις, υποστηρίζοντας ότι το εισόδημά τους συνεχώς συρρικνώνεται και δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση.


“Είναι άποροι, όχι εξαθλιωμένοι”
Για κοινωνική αδικία σε βάρος δεκάδων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες, έκανε λόγο μιλώντας στη “ΜτΚ” η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Πρόνοιας Έφη Βασιλειάδου. “Οι γονείς αυτοί, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άποροι και εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα, αλλά όχι εξαθλιωμένοι, όπως τους θέλει το υπουργείο”, σχολίασε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι η δραματική μείωση στο πλαφόν της επιδότησης στους παιδικούς σταθμούς θα τους αναγκάσει να αυξήσουν τα τροφεία. “Δεν έχουν άλλη επιλογή. Ή θα χάσουν παιδιά, γιατί με την αύξηση των τροφείων στην ουσία γίνεται εξομοίωση με τους ιδιωτικούς, ή θα αυξήσουν τα τροφεία για να καλύψουν τις ανάγκες των λειτουργικών τους εξόδων”, επισήμανε η κ. Βασιλειάδου. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το εισόδημα των γονιών αυτών των παιδιών δεν ξεπερνούσε τις 20.000 - 25.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπους οικονομικά ασθενέστερους έναντι άλλων. Όπως επίσης υπάρχουν, σύμφωνα με την ίδια, και περιπτώσεις γονιών άπορων που δεν πλήρωναν καθόλου τροφεία, όμως στο εξής αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι σταθμοί με δεδομένο ότι θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.


“Θα φύγουν πολλά παιδιά”
Αναγκαστική, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται, χαρακτηρίζει την αύξηση στα τροφεία μετά τις 17 Αυγούστου που ανοίγουν και πάλι οι παιδικοί σταθμοί, η διευθύντρια του σταθμού Ελπίς, Ελένη Μπούκα. Εξήγησε ότι εστάλη ήδη σχετικό έγγραφο για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα αξιολογεί τις φορολογικές δηλώσεις των γονιών, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών. “Ήδη η περικοπή της επιχορήγησης είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός μας επέτρεψε να λειτουργούμε οριακά. Με τα νέα δεδομένα, θα χάσουμε παιδιά και σε αυτά που θα συνεχίσουν θα αυξήσουμε τα τροφεία, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουμε οικονομικά”. Η κ. Μπούκα ανέφερε συγκεκριμένα ότι πολλοί γονείς αντέδρασαν έντονα με τις αυξήσεις στα τροφεία, λέγοντας “είναι πολλά τα λεφτά και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε”.
Ο παιδικός σταθμός Ελπίς, που εδρεύει στην Τούμπα, φιλοξενούσε τουλάχιστον 100 παιδιά, ενώ από τη προσεχή σεζόν θα είναι ζήτημα αν θα έχει 80 παιδιά, καθώς πολλοί γονείς θα αναγκαστούν να τα κρατήσουν στο σπίτι, μην αντέχοντας τις αυξήσεις. Τα τροφεία αυξάνονται από 120 ευρώ σε 180 για εισοδήματα 20.000 - 25.000 ευρώ, ενώ 250 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι γονείς με εισόδημα πάνω των 30.000 ευρώ, που όμως είναι πολύ λίγοι.




Ψαλίδι και στις κατασκηνώσεις


Η οικονομική κρίση που έφερε περικοπές παντού έμελλε να “ψαλιδίσει” σχεδόν στο 50% και τα κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά με αναπηρίες και παιδιά απόρων οικογενειών. Στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας επρόκειτο να λειτουργήσουν μόλις δύο κατασκηνώσεις Κοινωνικής Μέριμνας, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης και τη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, που δεν κατάφερε να διασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για τους συνοδούς των παιδιών, οδηγήθηκε στη λύση να πετάξει στο μπαλάκι στους οικείους δήμους. Με λίγα λόγια, τους ζήτησε να λειτουργήσουν αυτοί τις κατασκηνώσεις, εάν μπορούν, διαφορετικά δεν προβλέπεται καμία άλλη λύση. Ο δήμος Βόλβης πάντως, όπου εδρεύει η κατασκήνωση του Σταυρού, δήλωσε ότι δεν μπορεί να τη λειτουργήσει, ενώ άγνωστο είναι αν θα καταφέρει να φιλοξενήσει παιδιά ΑΜΕΑ και παιδιά απόρων οικογενειών η κατασκήνωση της Μεταμόρφωσης.


Της Φανής Σοβιτλή
Fsovitsli@makthes.gr


ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: