Τρίτη, Ιουλίου 26, 2011

Πυρασφάλεια σε έξι βήματα απο τους Οικολογους


Αυστηρό μήνυμα της Πολιτείας προς τους «επαγγελματίες» εμπρηστές ζητούν οι Πράσινοι, που επιμένουν στον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και περιγράφουν μέσα από έξι βήματα πώς το ισοζύγιο «πρόληψη-καταστολή» θα γείρει στην πρόληψη πυρκαγιών.
Επειδή είμαστε στο μέσον της θερινής περιόδου και η εμπειρία των τελευταίων ημερών πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες όλων μας σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο των πυρκαγιών, δεν μένει παρά να προετοιμαζόμαστε καθημερινά και να οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι.



Για την οργάνωση της πρόληψης επισημαίνουν και προτείνουν ένα σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα, που θα συνδέονται το ένα με το άλλο.


1 Πυροπροστασία σε πόλεις, χωριά. «Που σημαίνει καταγραφή-αποτύπωση του χώρου ευθύνης και του χάρτη της περιοχής τους, που περιλαμβάνει δασικούς δρόμους και την κατάστασή τους (όσον αφορά τη συντήρηση), τα πυροφυλάκια, τους κρουνούς, τις υδατοδεξαμενές, τις οργανωμένες ομάδες πυροφυλακής και τους υπεύθυνους επικεφαλής δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους, όπου αυτό είναι δυνατό».


2Συντονιστικά όργανα στους δήμους. «Θα είναι επιφορτισμένα να ελέγξουν σε κάθε χωριό το σχέδιο πυροπροστασίας και να αναλύσουν τις ευθύνες των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων. Ιδιαίτερα δε στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η Λοκρίδα και ο Δομοκός. Με ευθύνη κάθε συντονιστικού να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αποτελούν τα επιμέρους σχέδια και να ελεγχθούν ως προς την πληρότητα και την επάρκειά τους».


3Περιφερειακό συντονιστικό όργανο. «Πρέπει να γνωρίζει σήμερα ποιες πόλεις και χωριά, ποιοι δήμοι στην περιφέρεια διαθέτουν πλήρες σχέδιο πυροπροστασίας. Κάθε δήμος πρέπει να γνωρίζει πόσες και ποιες ομάδες εθελοντών λειτουργούν, τους επικεφαλής με τους αντικαταστάτες τους, στοιχειώδη υποδομή που διαθέτουν, πόσα και πού πυροφυλάκια είναι στελεχωμένα, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές κάθε περιοχής. Να γνωρίζει επίσης πόσες χωματερές, πού και σε τι κατάσταση είναι η καθεμία για αποτελεσματική δασοπροστασία».


4Πυροφυλάκια σε κάθε δήμο. «Σε 24ωρη βάση και με πλήρη έλεγχο του χώρου ευθύνης τους, με έμφαση στους χώρους υψηλού κινδύνου και στην ανάπτυξη ενός σχεδίου ενεργοποίησης του δημότη. Αν στελεχωθούν αυτά τα πυροφυλάκια, σε κάθε δήμο και περιφερειακή ενότητα, σε 24ωρη βάση και με διαδημοτική συνεργασία, νομίζουμε ότι καλύπτεται ένας σημαντικός κίνδυνος με σχετικά μικρό κόστος. Τα χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην οργάνωση της πρόληψης. Γι' αυτό ο κάθε δήμος θα πρέπει να ανακοινώσει, όπως προβλέπεται άλλωστε, την κατανομή αυτών των δαπανών αναλυτικά».


5ΟΣΕ και ΔΕΗ. «Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας να ελέγξει το σιδηροδρομικό δίκτυο και να καθαρίσει τα ξερά κοντά στις ράγες, σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς. Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τους φορείς που προαναφέρθηκαν, να ελέγξει το δίκτυό της σχετικά με τους κινδύνους βραχυκυκλωμάτων στις δασικές περιοχές.


6Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία. «Η πρώτη να είναι εφοδιασμένη με χάρτη με όλους τους δασικούς δρόμους που έχουν βατότητα, με την καταλληλότητα του καθενός, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές σε κάθε περιοχή. Τα οχήματα φυσικά να είναι σε καθημερινή βάση κοντά στο δάσος. Η Δασική Υπηρεσία είναι αδιανόητο να απουσιάζει από το σχέδιο πρόληψης και καταστολής, λες και δεν είναι δικό της ζήτημα το δάσος.


Οταν λειτουργήσουν όλα αυτά μαζί, τότε και μόνο τότε, τονίζουν οι Πράσινοι, θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη συνεργασία φορέων και κοινωνίας-κράτους μέχρι τη συγκρότηση ενιαίου φορέα. Αυτά πρέπει να συνδυαστούν και με «αυστηρό μήνυμα» σε όσους συνεχίζουν μετά τις πυρκαγιές να δημιουργούν βοσκοτόπια, οικόπεδα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε.


Φ.Κ.


-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: