ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ κατά 6,8% σε έναν χρόνο, κατεβάζοντας τις μέσες απολαβές λίγο πιο πάνω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 5%, κάνοντας τη σύγκλιση εισοδημάτων άπιαστο όνειρο, αλλά η ακρίβεια καλά κρατεί. Το κόστος ζωής στην Ελλάδα παρέμεινε και το 2011 πολύ κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, επιβαρύνοντας ακόμη πιο πολύ τους πολίτες, που πλήττονται από τις απανωτές φοροεπιδρομές.
Διπλή η ζημιά
Δεν απομυζά μόνο το εισόδημα καταναλωτών, αλλά αυξάνει και τις δαπάνες του κράτους (δημόσιες προμήθειες) και αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και των εξαγωγών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 10ετία, σύμφωνα με την ΤτΕ, η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκε κατά 20% συγκριτικά με τους «αντίπαλούς» του εντός και εκτός Ε.Ε. Αιτία ήταν οι ανατιμήσεις και η έλλειψη επενδύσεων και απλοποίησης του διοικητικού βάρους. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δύο είναι οι επιλογές που προτείνουν οι δανειστές της Ελλάδος: παρεμβάσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού ή ισόποσες μειώσεις μισθών...
Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς όσο βαθαίνει η κρίση τόσο μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος οδεύει στην κατανάλωση, προκαλώντας πρόσθετες πιέσεις στην κοινωνία. Συνδέεται, λένε, με την αδυναμία τα χρόνια που προηγήθηκαν να γίνουν οι τομές τις οποίες υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την τόνωση του ανταγωνισμού:
*Η ενίσχυση της αρμόδιας επιτροπής και των δομών του υπουργείου είναι καθ' οδόν. Το νομοσχέδιο πέρασε, αλλά οι έρευνες που παραμένουν στο... ράφι, ελλείψει προσωπικού, είναι πολλές και τα στελέχη της αγοράς το γνωρίζουν.
*Οι θεσμικές αλλαγές στη νομοθεσία των ενδοομιλικών συναλλαγών δεν έγιναν ποτέ, συντηρώντας το κύμα ακρίβειας (οι εταιρείες αγοράζουν από χώρα σε χώρα, όπου διατηρούν παράρτημα/θυγατρική, χονδρικά σε πολύ ακριβή τιμή, πωλώντας επίσης ακριβά, για να περιορίσουν στην Ελλάδα το περιθώριο κέρδους και να φορολογηθούν σε άλλη χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή). Η εξαγγελία, έναν χρόνο πριν, για τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, ώστε να εξεταστεί το ζήτημα, το οποίο πέρα από μεγάλη ακρίβεια φέρνει και απώλεια σημαντικών φορολογικών εσόδων, έχει μείνει στα χαρτιά.
*Η έρευνα, που θεωρητικά έχει ολοκληρωθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι, για τις μεγάλες διαφορές πώλησης επώνυμων ειδών διατροφής και προσωπικής υγιεινής σε Ελλάδα και άλλες χώρες με παρόμοιο επίπεδο διαβίωσης της Ε.Ε. δεν έχει οδηγήσει σε κάποια παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης.
*Το ίδιο ισχύει και για παράλληλη έρευνα σε πανευρωπαϊκές αλυσίδες λιανικής (εκπτωτικές και μη), που, βάσει δεδομένων τα οποία είχαν συλλεχθεί, πωλούσαν στην Ελλάδα σε τιμές έως και 30% ακριβότερες από ό,τι σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Αιτία, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ήταν -και συνεχίζει να είναι- η απουσία ανταγωνισμού: όταν τα παρόμοια αγαθά πωλούνται σε πολύ υψηλότερη τιμή, τότε χάνουν κάθε κίνητρο να πωλούν σε τιμές Πορτογαλίας, Ιταλίας ή ακόμη και Βρετανίας, δηλαδή κρατών με εισόδημα διπλάσιο του ελληνικού.
*Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ακρίβεια επικεντρώνεται στα τρόφιμα. Σε βασικά είδη διατροφής δηλαδή, που δεν μπορεί να... αποφύγει ο καταναλωτής. Στο γάλα, τα τυροκομικά προϊόντα και τα αβγά οι τιμές πώλησης λιανικής στην Ελλάδα είναι 31% υψηλότερες του μέσου όρου της Ε.Ε. (στοιχεία 2010) και περιορίστηκαν μόνο κατά 1% συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Και τούτο, παρά τις παρεμβάσεις στον κλάδο που έγιναν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
*Κατά 3% μειώθηκε το 2010 η τιμή στα έλαια, που επίσης πωλούνται σε τιμή 17% υψηλότερη του μέσου κοινοτικού όρου. Πολύ μεγάλη είναι η ακρίβεια στο ψωμί, στα μακαρόνια και στα υπόλοιπα δημητριακά (16,4%), στις τηλεπικοινωνίες (14,75%), στα αναψυκτικά και στα εμφιαλωμένα νερά (12,2% πάνω από την Ε.Ε.), τα οποία θα επιβαρυνθούν και πάλι από τη νέα φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ kaddim@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου