Το ισοζύγιο για το νέο πακέτο βοήθειας που αποφάσισε η Ε.Ε. να χορηγήσει στην Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη φαίνεται να κλίνει προς τα θετικά.Ωστόσο δεν λείπουν οι «γκρίζες ζώνες» και τα αρνητικά σημεία.
Στα θετικά του νέου πακέτου συμπεριλαμβάνονται:
*Κατ' αρχάς η μείωση του επιτοκίου με το οποίο θα δανείσει στη χώρα ο μηχανισμός τα περίπου 109 δισ. ευρώ. Προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο πλησίον αυτού που είναι στη διατραπεζική αγορά (euribor τριμήνου), το οποίο μεταφράζεται σε 4%. Αν αναπροσαρμοστούν στο επίπεδο αυτό και τα επιτόκια με τα οποία έχει ήδη δανειστεί από το μνημόνιο (περίπου 5,7% για τα δάνεια από τις χώρες της Ε.Ε και 6% για αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), τότε είναι εμφανές ότι προκύπτει σημαντική ελάφρυνση στους τόκους με τους οποίους θα επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επομένων ετών. Από την μείωση αυτή του επιτοκίου οι αναλυτές εκτιμούν ότι βελτιώνεται σημαντικά η λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους, η ικανότητα της χώρας, με άλλα λόγια, να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της.
*Από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που θα λάβει η χώρα από το μηχανισμό αυτόν (από τα 7,5 έτη που είναι σήμερα στα 15 έως 30 έτη) βελτιώνεται η ρευστότητα του Δημοσίου, καθώς αμβλύνεται η πίεση από τις μεγάλες λήξεις ομολόγων που έπρεπε να εξοφλήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
*Η παρέμβαση του μηχανισμού στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην ομαλοποίηση και της ελληνικής αγοράς, η οποία τον τελευταίο χρόνο στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
*Η δυνατότητα που παρέχεται στον μηχανισμό EFSF να στηρίξει με κεφάλαια τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, αποτελεί «άγκυρα» ασφαλείας για το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.
*Η περίφημη συμμετοχή των ιδιωτών θα απορροφήσει 37 με 40 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο που προσφέρεται στη χώρα μας. Η μείωση της καθαρής παρούσας αξίας των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι ιδιώτες, η οποία υπολογίζεται σε 21%, θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας σε ονομαστικούς όρους κατά περίπου 13,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική αλλά πολύ περιορισμένη αν συγκριθεί με το κολοσσιαίο χρέος των 353 δισ. ευρώ της χώρας.
Από την άλλη πλευρά οι παρενέργειες από τη συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών εντοπίζονται κυρίως στη δευτερογενή αγορά ομολόγων μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία της περιορισμένης ή επιλεκτικής χρεοκοπίας.
*Από τις επαναγορές ομολόγων στις οποίες θα προχωρήσει η χώρα μας προκύπτει επίσης μικρό όφελος ύψους 12,6 δισ. ευρώ.
Ομως τα οφέλη για το δημόσιο χρέος είναι περιορισμένα. Ετσι, υπολογίζεται ότι το 2012 το δημόσιο χρέος της χώρας χωρίς το νέο πακέτο θα είχε φθάσει στο 172%, ενώ τώρα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 159%. Το 2016 η Ελλάδα μετά την εφαρμογή της νέας συμφωνίας θα έχει χρέος 119% του ΑΕΠ και χωρίς αυτήν 143%. Το χρέος τόσο πριν όσο και μετά το πακέτο είναι πρόδηλο ότι παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί και την πιο «απειλητική γκρίζα ζώνη του νέου σχεδίου».
*Η δεύτερη «γκρίζα ζώνη» αφορά την συμφωνία που πρέπει να υπογράψει η Ελλάδα με τον μηχανισμό EFSF για το νέο δάνειο. Πρόκειται για ένα νέο «μνημόνιο», με το οποίο οι εταίροι μας θα επιχειρήσουν να καλύψουν τις αστοχίες που εμφανίζει η χώρα από την εφαρμογή του υφιστάμενου μνημονίου, εμμένοντας στη γραμμή της σκληρής λιτότητας.
*Η τρίτη «γκρίζα ζώνη» αφορά τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που πιθανόν να υποχρεωθεί να παράσχει η Ελλάδα, όπως είχε κάνει στο παρελθόν η Φιλανδία, προκειμένου να εξασφαλίσει τον νέο της δανεισμό. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να θέσει «κόκκινη γραμμή» στο συγκεκριμένο θέμα. Να μην αποδεχθεί δηλαδή την απαίτηση των ξένων να δώσει εξασφαλίσεις στους δανειστές οι οποίες θα αφορούν εμπράγματες αξίες. Πρόκειται για θέση την οποία είχε υποστηρίξει από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το θέμα όμως παρέμεινε ανοιχτό και, με βάση τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, μπορεί να κληθεί η χώρα να προσφέρει αυτές τις εγγυήσεις.
Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου