Ενας ακήρυχτος πόλεμος εξελίσσεται τα μεσάνυχτα από την Ομόνοια μέχρι το Μοναστηράκι. Αστυνομικά μπλόκα στην οδό Μενάνδρου προσάγουν μετανάστες χωρίς χαρτιά για έλεγχο. Κάποιες άλλες ομάδες με πολιτικά ρούχα κάνουν τις δικές τους εκκαθαρίσεις. Κυνηγούν με μοτοσικλέτες μετανάστες, τους εγκλωβίζουν κι όποιος γλιτώσει γλίτωσε...
Είναι ελάχιστοι οι Ελληνες αλλά και οι μετανάστες που κυκλοφορούν τις νύχτες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εκεί όπου όλοι ομολογούν ότι εκφράζονται με όλους τους τρόπους ο φόβος, η βία και η αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Εκεί όπου απέκτησαν ρόλο, πια, ακροδεξιοί με στειλιάρια και μαχαίρια.
Μετά τις 10 το βράδυ στα πεζοδρόμια της οδού Πειραιώς νομίζεις ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Μοναδικές παρουσίες, όσοι Ελληνες και ξένοι περιμένουν τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορείων.
Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στους γύρω από την Ομόνοια δρόμους βρισκόταν σε εξέλιξη ακόμα μία επιχείρηση της αστυνομίας: μπλόκα και έλεγχος μεταναστών για νομιμοποιητικά έγγραφα. Οποιοι δεν είχαν χαρτιά μεταφέρονταν στο «Αλλοδαπών» με αστυνομικές κλούβες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ίδια ώρα, στην οδό Ζήνωνος, μεγάλη ομάδα ακροδεξιών έκαναν «εκκαθαρίσεις» μεταναστών και επιτέθηκαν κατά διερχόμενων μεταναστών με ρόπαλα και μαχαίρια. Εσπασαν τις προσόψεις οκτώ καταστημάτων ιδιοκτησίας Ασιατών. Την επομένη, όσοι μετανάστες πρόλαβαν κι έκλεισαν τα μεταλλικά ρολά των καταστημάτων είπαν ότι διασώθηκαν αφού παρέμειναν κλεισμένοι μέσα στα καταστήματα όλη τη νύχτα.
Το απόγευμα της επόμενης ημέρας, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, μια ομάδα ακροδεξιών απο την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα βρέθηκαν σε καφενείο - στέκι της πλατείας. Ελεγαν ότι η αστυνομία προσήγαγε 17 από την ομάδα τους αλλά δεν συνέλαβε ούτε έναν.
Το βράδυ της Πέμπτης, καταμεσής της οδού Μενάνδρου, πολυάριθμη αστυνομική δύναμη απέκλεισε το δρόμο. Στο πεζοδρόμιο ομάδα αστυνομικών είχαν ακινητοποιήσει περίπου τριάντα μετανάστες. Εκείνοι υπακούοντας στις εντολές, με φωνές και νοήματα, παρέμεναν ακίνητοι, κολλημένοι στον τοίχο, περιμένοντας την κλούβα για τη μεταφορά τους. Αραβικής καταγωγής, νεοφερμένοι οι περισσότεροι, δεν έχουν χαρτιά και δεν μιλούν ελληνικά.
Ανεβαίνουμε στο δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το αραβικό καφενείο. Πρέπει να πέρασαν χρόνια από την τελευταία φορά που καθαρίστηκαν οι τοίχοι της εισόδου και οι σκάλες. Το ασανσέρ δεν λειτουργεί, ανεβαίνουμε τη σκάλα με το φως του αναπτήρα.
Ο 28χρονος Αλγερινός Ισάμ Αχμέτ είναι χτυπημένος άσχημα στο κεφάλι. Μιλάει γαλλικά γιατί βρίσκεται μόλις ένα μήνα στην Ελλάδα. Λέει ότι ψάχνει τρόπο να φύγει για τη Γαλλία όπου βρίσκονται οι συγγενείς του και εξιστορεί τη δική του περιπέτεια: Την Τρίτη, στις 12 το βράδυ, η πλατεία Ψυρρή ήταν γεμάτη από κόσμο, τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. «Στεκόμουν κι άκουγα τη μουσική. Στη γωνία, δίπλα στην τράπεζα, ήταν περίπου 7 έως 10 άτομα. Ηταν ψηλοί, γεροδεμένοι, 25-30 χρόνων και κρατούσαν μπαστούνια του μπέιζμπολ. Ενιωσα ένα χτύπημα στο κεφάλι, έπεσα κάτω αναίσθητος. Ξύπνησα στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Δεν θυμάμαι τίποτα. Δεν ξέρω ποιοι κάλεσαν ασθενοφόρο. Το πρωί της Τετάρτης οι γιατροί μου έδωσαν ένα εισιτήριο για το μετρό».
Τρεις συμπατριώτες του που τον φιλοξενούν στην περιοχή λένε ότι «τα βράδια έρχονται 10-15 Ελληνες με μηχανές. Φορούν μαύρα ρούχα, δερμάτινα μπουφάν, μπότες και κράνος. Στήνουν μπλόκα στο δρόμο και χτυπούν όποιον περάσει».
Ο Ιρακινός ιδιοκτήτης της καφετέριας λέει ότι πριν από λίγες ημέρες έστειλε έναν υπάλληλο στο φούρνο να φέρει ψωμί και γύρισε τραυματισμένος. «Εκείνο το βράδυ ήρθαν εξήντα άτομα. Χτυπούσαν στο κεφάλι με μπουκάλια».
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου