«Εμπαιγμό των πολιτών» θεωρούν το «πολυδιαφημιζόμενο» νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες, οι οποίες θα προχωρήσουν «σε κάθε ενέργεια προκειμένου να ψηφιστεί ένας νόμος που θα έχει φτιαχτεί για το σκοπό που πρέπει να επιτελέσει και όχι για να γίνονται πλούσιοι οι άνθρωποι από την εκμετάλλευσή τους».
Για εμπαιγμό κάνουν λόγο οι φιλοζωικές οργανώσεις
«Οι παρατηρήσεις και προτάσεις των φιλοζωικών φορέων στην υποτιθέμενη διαβούλευση αγνοήθηκαν, αφού σκοπός του νομοσχεδίου αυτού δεν ήταν η διαμόρφωση μιας σύγχρονης νομοθεσίας (ανταποκρινόμενης στις ανάγκες των ζώων και της κοινωνίας), αλλά η οικονομική ενίσχυση συντεχνιακών συμφερόντων εντός και εκτός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» επισημαίνουν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.
Ενδεικτικές των θλιβερών επιλογών (που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο), λένε οι ομοσπονδίες, είναι και οι διατάξεις περί αναγκαστικής και αποκλειστικής μεταφοράς των αδέσποτων ζώων, που περισυλλέγονται, σε δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια, τα οποία δεν υπάρχουν!
«Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα, ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο». Οι φιλοζωικές οργανώσεις «που εδώ και χρόνια αναπληρώνουν την προκλητική απουσία της πολιτείας, επωμιζόμενες το κόστος διάσωσης, εμβολιασμού, στείρωσης και ανεύρεσης οικογενειών στα αδέσποτα, ακινητοποιούνται μέσω φωτογραφικών διατάξεων που ποινικοποιούν και τιμωρούν κάθε στάδιο της δράσης τους με εξουθενωτικές κυρώσεις και πρόστιμα. Καθίσταται επομένως πρόδηλο, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, ως έχει, θα σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού και την επιστροφή της νομοθεσίας στη δεκαετία του 1960».
Τα τρία σωματεία σχολιάζοντας περαιτέρω το νομοσχέδιο υποστηρίζουν:
«Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα χρηματοδότησης των προγραμμάτων εμβολιασμού και στειρώσεων των αδέσποτων. Η εσκεμμένη επιλογή -προκειμένου να ευνοηθούν οικονομικά ορισμένοι- να αυξηθεί ο πληθυσμός των ζώων (εντατική εκτροφή και εμπόριο), θα επιφέρει γεωμετρική αύξηση αυτών που καταλήγουν στο δρόμο. Η επιλογή αυτή είναι άκρως ανεύθυνη κοινωνικά και επικίνδυνη υγειονομικά, τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.
Η κάκιστη διαχείριση του θέματος των ζώων συντροφιάς, στην οποία χρωστάμε την κατάταξή μας στις υπανάπτυκτες χώρες, συνιστά πολιτική ευθύνη των μέχρι σήμερα υπουργών του συγκεκριμένου υπουργείου».
Η διεύθυνση κτηνιατρικής του ΥΑΑΤ, που εκπόνησε το νομοσχέδιο για «την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», αποδείχθηκε «κατώτερη και ευδιακρίτως αντίθετη των εξαγγελιών του υπουργείου για εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία των ζώων».
Φ.Κ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου