Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ…ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…ΤΑ ΑΚΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ


Οι επιθέσεις στο Οσλο την Παρασκευή έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον προς τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές όχι μόνο στη Νορβηγία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου η αντίθεση στους μουσουλμάνους μετανάστες, στην παγκοσμιοποίηση, στην ισχύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και στην κίνηση προς πιο πολυπολιτισμικές κοινωνίες αναδεικνύεται σε σημαντική πολιτική δύναμη και, σε κάποιες περιπτώσεις, κίνητρο για βία.

Η επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων που απευθύνονται στην αίσθηση της χαμένης εθνικής ταυτότητας βγάζει έξω τις επικρίσεις προς τις μειονότητες, τους μετανάστες και ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους από τα καφενεία και τα μπαρ και τα μεταφέρει στα τσατ ρουμ του Ιντερνετ και στην κύρια πολιτική σκηνή. Ενώ τα ίδια τα κόμματα συνήθως δεν υποστηρίζουν επισήμως τη βία, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως το κλίμα μίσους στον πολιτικό διάλογο έχει ενθαρρύνει βίαια άτομα. «Δεν εκπλήσσομαι όταν σημειώνονται επιθέσεις όπως αυτή στη Νορβηγία», παρατηρεί ο Γιοργκ Φόρμπριγκ, αναλυτής του Marshall Fund στο Βερολίνο, ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς. «Επειδή πάντα μπορείς να βρεις ανθρώπους που αισθάνονται ότι είναι απαραίτητα κάποια πιο ακραία μέσα. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιες επιθέσεις μπορούν να συμβούν παντού και πίσω τους κρύβονται πολύ ευρύτερα προβλήματα».
Στη Σουηδία οι ακροδεξιοί Δημοκράτες σημείωσαν νίκη στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς κέρδισαν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας το 5,7% των ψήφων. Οι επιθέσεις στο Οσλο ξύπνησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι οποίες τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκαν τόσο πολύ στους ισλαμιστές τρομοκράτες που ίσως υποτίμησαν την απειλή των εσωτερικών ακραίων στοιχείων, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που ανησυχούν για την "απειλή", όπως θεωρούν, της αυξανόμενης επιρροής του Ισλάμ. Τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν σε επιρροή σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως στον Βορρά, σε χώρες όπως η Δανία όπου το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε 25 από τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου και η Ολλανδία όπου το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς κέρδισε το 15,5% των ψήφων στις περσινές εκλογές.
Στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί αφότου διεξήγαγε μια πανεθνική συζήτηση για την «εθνική ταυτότητα» πέρσι, απαγόρευσε στις αρχές του 2011 να κυκλοφορούν οι μουσουλμάνες στους δρόμους με μπούρκα και καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με νικάμπ. Αυτό όμως δεν σταμάτησε την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, στις δημοσκοπήσεις και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ήδη πως θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές την επόμενη χρονιά.
Στη Γερμανία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των ακροδεξιών εξτρεμιστών σε γραφεία αριστερών κομμάτων ενώ στη Φινλανδία το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, ένα λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα που δημιουργήθηκε το 1993, έγινε το τρίτο μεγαλύτερο στις εκλογές του Απριλίου. Το Κόμμα Προόδου στη Νορβηγία, ένα εθνικιστικό δεξιό κόμμα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο με 23% των ψήφων στις εκλογές του 2009. «Οι ακροδεξιές νορβηγικές ομάδες ήταν πάντα ανοργάνωτες, δεν διέθεταν χαρισματικούς ηγέτες ή το είδος των καλά οργανωμένων ομάδων με οικονομική υποστήριξη που βλέπει κανείς στη Σουηδία», παρατηρεί η Κάρι Ελεν Παρταπουόλι, διευθύντρια του Νορβηγικού Κέντρου κατά του Ρατσισμού. «Ομως τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η οργάνωσή μας και άλλα αντιφασιστικά δίκτυα προειδοποιούμε διαρκώς ότι αυξάνεται η ένταση στις συζητήσεις και ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές βίαιες ομάδες».
«Αυτά που έγιναν στη Νορβηγία δεν είναι η πράξη ενός μοναχικού, τρελού, παρανοϊκού ατόμου», λέει ο Χάγιο Φούνκε, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο οποίος μελετά τον δεξιό εξτρεμισμό, αναφερόμενος στον ακροδεξιό χριστιανό που πραγματοποίησε την σφαγή στο Οσλο και στο νορβηγικό νησί Ουτόγια. «Το ακροδεξιό περιβάλλον δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που μπορεί να οδηγήσει τέτοιου είδους άτομα στο μονοπάτι της βίας πολύ εύκολα. Κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα στο μέλλον».


Του Nicholas Kulish, THE NEW YORK TIMES
ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα άκρα είναι φασισμός είτε ανήκουν στην δεξιά όπως τώρα είτε στην αριστερά όπως άλλες φορές!