Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2011

«ΦΩΤΙΑ» ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Λιγότερη δροσιά στους δρόμους βρίσκουν οι Αθηναίοι σε σύγκριση με τους κατοίκους άλλων μεσογειακών πόλεων, όπως δείχνει έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Αιτία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πολύ χαμηλά επίπεδα πρασίνου στους αθηναϊκούς δρόμους (10%-15%). Η έλλειψη επαρκούς δροσισμού τους οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι τα δένδρα και τα φυτά στην Αθήνα και τα προάστια δεν ποτίζονται επαρκώς και συστηματικά, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Η μελέτη διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή στο Γενικό Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Τσίρου σε χαρακτηριστικούς δρόμους προαστίου της πόλης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι τιμές δροσισμού (η μείωση της θερμοκρασίας λόγω του πρασίνου) κυμαίνονταν από 0,5° έως 2,2° Κελσίου. Οι τιμές αυτές ήταν πολύ χαμηλότερες, σε σύγκριση με τη μείωση θερμοκρασίας που προσφέρει η βλάστηση σε άλλες πόλεις. Για παράδειγμα, στο Τελ Αβίβ η μείωση της θερμοκρασίας χάρη στο πράσινο είναι 2,8° Κελσίου. Αυτό συμβαίνει διότι το πράσινο στους δρόμους της ισραηλινής πόλης είναι περισσότερο σε σύγκριση με της Αθήνας και το ποσοστό φυτοκάλυψης στους δρόμους φτάνει το 70%.
Οπως τονίζει ο κ. Τσίρος, η αύξηση του πρασίνου στους δρόμους και γενικώς σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου σήμερα υπερτερεί το τσιμέντο, θα βοηθούσε προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας. «Εχουμε διαπιστώσει ότι σε έναν δρόμο που έχει λίγη βλάστηση αν αυτή αυξηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, τότε μπορεί να επέλθει μείωση έως και 1,5° Κελσίου κατά μέσο όρο στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής ημέρας. Επίσης, κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών (12.00-17.00) η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει και τους 2° Κελσίου».
Και επειδή στις μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα έχουν απομείνει ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι για να φυτευτούν, ο καθηγητής επισημαίνει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δυνατότητα κάλυψης τοίχων κτιρίων με αναρριχώμενα φυτά. Ερευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι η κάλυψη τοίχων κτιρίων έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυτοί πολύ μικρότερη θερμοκρασία επιφάνειας από αντίστοιχους ακάλυπτους τοίχους και να συνεισφέρουν έτσι στη μείωση των εξωτερικών θερμοκρασιών του αέρα, μερικές φορές έως και 3° Κελσίου.
ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: