Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

ΑΦΥΛΑΚΤΕΣ ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη έχουν παροπλιστεί λόγω έλλειψης συντήρησης, ενώ άλλα έχουν... ξεμείνει από καύσιμα. Το προεδρείο της Ενωσης Λιμενικού Σώματος του νησιού απευθύνει έκκληση στην κεντρική διεύθυνση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τονίζει ότι μένουν αφύλακτα τα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας στο σταυροδρόμι τριών κόσμων Ασίας - Ευρώπης - Αφρικής.

"Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, παραμένει. Το όλο πρόβλημα συντήρησης και καυσίμων είναι παλιό και συνεχώς εντείνεται. Ευτυχώς που δεν υπήρξαν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια κρίσιμα γεγονότα γιατί θα γινόμασταν ρεζίλι", δήλωσε στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης, Μενέλαος Δαφέρμος.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα περιπολικά και ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη βάζουν καύσιμα... βερεσέ ή οι λειτουργικές τους ανάγκες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτών αλλά και των ίδιων των λιμενικών πληρωμάτων.Επίσης αναφέρει ότι λόγω μηχανικής βλάβης και έλλειψης συντήρησης έχουν παντελώς παροπλιστεί τα δύο περιπολικά σκάφη στα Λιμεναρχεία Σητείας και Ιεράπετρας. Παροπλισμένο είναι και το περιπολικό σκάφος στο Λιμεναρχείο Παλαιοχώρας λόγω έλλειψης καυσίμων.
"Είναι τραγικό να μένουν ουσιαστικά ακάλυπτα τα νοτιοανατολικά σύνορά μας καθώς στη νότια Κρήτη υπάρχει μόνο ένα σκάφος του Λιμενικού στην Αγία Γαλήνη (νότια του Ρεθύμνου), το οποίο έχει κριθεί μη αξιοποιήσιμο υπηρεσιακά.
Εκτελεί περιπολίες μόνο τέσσερις ώρες την εβδομάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.
Στα βόρεια παράλια της Κρήτης, όπως είπε ο πρόεδρος των λιμενικών, υπάρχει φουσκωτό σκάφος που δεν μπορεί να επιχειρήσει αποτελεσματικά και πολλές φορές η περιοχή καλύπτεται από τα δύο καταδιωκτικά - περιπολικά σκάφη των Χανίων - Σούδας ή του Ηρακλείου. Επίσης ανέφερε ότι το μοναδικό ναυαγοσωστικό σκάφος που εδρεύει στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Λασιθίου παραμένει επί μήνες ασυντήρητο.
Υστερα από 3 χρόνια
Το καταδιωκτικό - περιπολικό του κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ύστερα από τρία χρόνια καθυστέρησης συντηρήθηκε μηχανικά μόλις τον περασμένο μήνα με χορηγίες ιδιωτών αλλά και τη συνδρομή του προσωπικού.
Για τα προβλήματα της συντήρησης και των καυσίμων, αλλά και για διοικητικά και ασφαλιστικά θέματα του κλάδου οι λιμενικοί της Κρήτης διαμαρτύρονται έντονα στους αρμοδίους αλλά φωνή βοώντος.
"Είναι κρίμα για λίγα χρήματα να μην υπάρχει οργανωτική λειτουργία στις υποδομές και αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων", τόνισε ο κ. Δαφέρμος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ετήσια συντήρηση - δεξαμενισμός των σκαφών κοστίζει περί τις τρεις χιλιάδες ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι οι ζημιές στα περιπολικά σκάφη της Σητείας και της Ιεράπετρας δεν υπερβαίνουν τις επτά και δύο χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα.
Μανόλης Κοκολάκης


ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: