Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

«ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ»…ΤΙ ΑΛΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ;;;ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ…


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΆ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ


Ανοιχτό άφησε ο Β. Βενιζέλος το ενδεχόμενο να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος καθώς, όπως είπε χθες σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ύφεση απειλεί την προσπάθεια να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πριν από μερικές μέρες προχώρησε σε προφορική συμφωνία με την Φινλανδή ομόλογό του για τις εγγυήσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στο νέο πακέτο βοήθειας, υποστήριξε ότι το θέμα βαίνει προς πολιτική λύση στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι θα είναι δύσκολο το επόμενο δίμηνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λόγω της ύφεσης, ενώ εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα αρχίσουν από τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Εκανε επίσης γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα στείλει επιστολή στους ομολόγους του για να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.


Αιχμηρή ήταν η παρατήρηση της Βάσως Παπανδρέου, ότι με τόση ανεργία, τόση ύφεση, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής. Αλλοι βουλευτές ζήτησαν να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.


Ο κ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «πάμε σε πολιτική λύση στο θέμα των εγγυήσεων στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, γιατί οι εγγυήσεις δεν εξυπηρετούν κανέναν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για την Οικονομία Ολι Ρεν δήλωσε προχθές πως συμμερίζεται την άποψή του για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.


Η κυβέρνηση αναζητά μέσω του Γιούρογκρουπ να απεμπλακεί από την εν λόγω συμφωνία με τη Φινλανδία, στην οποία οι ίδιοι κατέληξαν. Μια συμφωνία η οποία προκάλεσε ένα ντόμινο άνευ προηγουμένου καθώς πολλές χώρες έσπευσαν να ζητήσουν ανάλογες συμφωνίες με την Ελλάδα, απειλώντας επί της ουσίας την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου.


Πάντως, ακόμη κι αν το Γιούρογκρουπ δεν εγκρίνει τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για τις εγγυήσεις, δεν σημαίνει ότι ο όρος των εγγυήσεων παύει να ισχύει. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί ένα άλλο μοντέλο εγγυήσεων, ενώ για να πάψει να ισχύει θα πρέπει να ανακληθεί πάλι με απόφαση συνόδου κορυφής. Το Γιούρογκρουπ δεν έχει αρμοδιότητα κατάργησης του όρου.


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τους υπουργούς να τηρήσουν χωρίς παρεκκλίσεις τα μέτρα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ο καθένας στον τομέα του μέχρι το τέλος του Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη. «Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση», είπε ο κ. Παπανδρέου.


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: