Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

ΑΘΩΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΧΑΤΖΙΤΣ

Αθώος δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που του έχει απαγγείλει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
«Δηλώνω ότι δεν είμαι ένοχος», δήλωσε χθες ο Γκόραν Χάτζιτς,  ο τελευταίος από τους 161 κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, που θα δικαστεί στο ICTY, στην ακρόαση που κράτησε μόλις 10 λεπτά.



Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του ICTY, στις 25 Ιουλίου ο Γκόραν Χάτζιτς έκανε χρήση του δικαιώματος να μη δηλώσει αθώος ή ένοχος και η επόμενη ακρόαση ορίστηκε σε ένα μήνα.


Ο Γκόραν Χάτζιτς, ήταν πρωθυπουργός  της αυτοανακηρυχθείσας Σερβικής Αυτόνομης Περιοχής Σλαβονίας, Μπαράνιε και δυτικού Σρεμ στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία και στη συνέχεια  πρόεδρος της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα».


Ο 52χρονος κατηγορείται σήμερα για το ρόλο του στις συγκρούσεις το 1991-1995, για παραβίαση των κανόνων και εθίμων πολέμου, για τις δολοφονίες εκατοντάδων και τις διώξεις χιλιάδων Κροατών από περιοχές της Κροατίας στη διάρκεια του πολέμου αλλά και για βασανισμούς, καταστροφές και λεηλασίες.


Κατηγορείται ακόμα ότι συμμετείχε σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με επικεφαλής τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που είχε στόχο την βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση Κροατών και μη Σέρβων από το 1/3 του κροατικού εδάφους που είχαν καταλάβει οι εξεγερθέντες Σέρβοι με τη βοήθεια του Βελιγραδίου.


Μεταξύ άλλων κατηγορείται για την εκτέλεση 264 Κροατών στρατιωτών και αμάχων στο Βούκοβαρ, στην ανατολική Κροατία, τον Οκτώβριο του 1991 και την καταστροφή της πόλης μετά από δίμηνη πολιορκία.


ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: