Σάββατο, Αυγούστου 27, 2011

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Αγανάκτησαν όσοι εργαζόμενοι σε τομείς του Δημοσίου πληρώθηκαν χθες, καθώς είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κι άλλο εξαιτίας των νέων κρατήσεων που επιβλήθηκαν, συνολικού ύψους 3% (2% για την ανεργία και 1% για το Ταμείο Πρόνοιας), με νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ από τον Ιούλη μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι κρατήσεις αυτές είχαν οριστεί ότι θα γίνονται από την 1η Ιούλη 2011, όμως με νέα ρύθμιση σε νόμο που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη 2011.

Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν ότι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε μέχρι σήμερα 1.000 ευρώ μισθό, στο εξής θα παίρνει 970 ευρώ, δηλαδή 30 ευρώ λιγότερα (και όχι τρία ευρώ, όπως από λάθος γράφτηκε στο χθεσινό σχετικό δημοσίευμα στο «Ρ»). Ομως, λόγω της αναδρομικής ισχύος των κρατήσεων, οι μισθοί των εργαζομένων θα μειωθούν κι άλλο μέχρι να κρατηθεί το σύνολο της ετήσιας εισφοράς. Ετσι, αν οι αναδρομικές κρατήσεις ξεκίνησαν από τον Αύγουστο τότε ο μισθός των 1.000 ευρώ μειώνεται ακόμα περισσότερο, αφού θα του κρατούνται 72 ευρώ μέχρι και το Δεκέμβρη.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί μία ακόμα λεπτομέρεια που όμως αναδεικνύει το πλιάτσικο της κυβέρνησης σε βάρος των μισθών των εργαζομένων. Σε νόμο η κυβέρνηση ορίζει ότι από 1η Γενάρη 2010 για τον υπολογισμό της εισφοράς για το Ταμείο Πρόνοιας δεν θα υπολογίζονται τα επιδόματα εορτών και αδείας (τα οποία έχει, έτσι κι αλλιώς, καταργήσει και αντικαταστήσει με φιλοδώρημα). Ομως, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, «εισφορές που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ταμείο για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τα επιδόματα αδείας από 1-1-2010, δεν αναζητούνται». Δηλαδή, σε όσους επιβλήθηκε η κράτηση και στα επιδόματα - παρόλο που δε θα μετρήσει για τον υπολογισμό του εφάπαξ - δε θα επιστραφεί!


ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: