Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2011

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ…


Την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, όσον αφορά τη νέα δανειακή χρηματοδότηση της χώρας και τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, επιδιώκει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει από τα χειρότερα σε μια πιθανή γενίκευση της κρίσης στην ευρωζώνη...
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες στην «Ε» ότι η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων θα θωρακίσει τη χώρα και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός στις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες ημέρες με τους Ευρωπαίους παράγοντες (τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Ιβ Ρόμπαϊ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο) ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, βάσει των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου.



Κλειδί για τη γρήγορη υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου είναι η συμμετοχή των ιδιωτών και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων.


Εξάλλου αυτή την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Γιουνκέρ, Ολι Ρεν και Τσαρλς Νταλάρα (ρεπορτάζ παραπλεύρως).


Δεσμεύσεις


Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχουν συμφωνήσει στη γρήγορη προώθηση των αποφάσεων της συνόδου για την Ελλάδα (εξάλλου ο κ. Μπαρόζο από την προηγούμενη εβδομάδα έχει στείλει σχετική επιστολή στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε).


Ο ίδιος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις του προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το Σεπτέμβριο και κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις ούτως ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.


Αναφορικά με τη γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι απαιτούνται μόνιμες και ασφαλείς λύσεις και αυτές θα προκύψουν, σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε, μέσα από:


* την έκδοση του ευρωομολόγου


* το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (γνωστός και ως φόρος Τόμπιν)


* την ενίσχυση με επαρκείς εγγυήσεις του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.


Και τα τρία θέματα τα έθεσε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του τις τελευταίες ημέρες, ενώ αποτελούν και πάγιες θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ειδικά για το θέμα του ευρωομολόγου η κυβέρνηση θεωρεί πως το γεγονός ότι συζητείται ευρέως πλέον στην Ε.Ε. (ο κ. Γιουνκέρ έχει εκφραστεί από καιρό θετικά υπέρ της έκδοσής του), αποτελεί μια δικαίωση και του πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρώτος το είχε θέσει από το Δεκέμβριο του 2009, και του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πάγιο αίτημα του οποίου είναι από την αρχή της κρίσης. Για την πατρότητα της ιδέας χθες υπήρξε και κόντρα με τη Ν.Δ.


Στο Ευρωκοινοβούλιο


Στο μεταξύ, χθες η ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την άμεση επανέναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη.


Επικρίσεις


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συντονιστής των Σοσιαλιστών για τα θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Udo Bulmann, σε επιστολή του στην πρόεδρο της Επιτροπής, Βρετανή Φιλελεύθερη, Sharon Bowles, επικρίνει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι απαντούν με καθυστερημένο και αποσπασματικό τρόπο στην κρίση.


Επίσης η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε πως οι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν τη θωράκιση της ευρωζώνης με τη δημιουργία ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την έκδοση ευρωομολόγου και τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. *
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: