Τελειωμό δεν έχουν τα μέτρα που συρρικνώνουν συνεχώς τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Με το νόμο 3986/2011 για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος επιβλήθηκαν δύο ειδικές εισφορές. Η μία επιβάλλεται με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και η άλλη με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 38 καθιερώνεται «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ».
Επίσης «καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου». Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στο ΤΠΔΥ η κυβέρνηση έχει με άλλο νόμο εντάξει υποχρεωτικά και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που δουλεύουν στο Δημόσιο και οι οποίοι φθάνουν περίπου τους 50.000.
Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, στις 14 Ιούλη 2011, σημειώνεται ότι η εισφορά για το ΤΠΔΥ «η ως άνω ρύθμιση έχει εφαρμογή από 1/7/2011». Αναλόγως θα γίνονταν και οι κρατήσεις για την ανεργία.
Ομως με επόμενο νόμο, τον 4002/2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει την αναδρομική κράτηση των εισφορών από την 1η Γενάρη του 2011. Συγκεκριμένα σημειώνεται στο άρθρο 24 ότι «οι ειδικές εισφορές των προηγούμενων περιπτώσεων που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011 σύμφωνα και με όσα ορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση της προηγούμενης περίπτωσης».
Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ένας εργαζόμενος, που παίρνει, για παράδειγμα, 1.000 θα του κρατούσαν 3 ευρώ αρχικά και τώρα θα του αφαιρούν 6. Οσο κι αν το ποσό φαντάζει μικρό, σε συνθήκες διαρκούς συρρίκνωσης του εισοδήματος, συμβάλλει στην παραπέρα μείωση της δυνατότητας του εργαζόμενου να καλύψει τις ανάγκες του. Πολύ περισσότερο, όταν ήδη η κυβέρνηση του έχει μειώσει δραματικά τους μισθούς και έχει αναγγείλει ότι θα τους κρατήσει παγωμένους για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση να τους μειώσει παραπέρα.
ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου