Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2011

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: "ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ" Η ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΕΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πρόσκληση εθνικής συναίνεσης για ένα «πραγματικό εθνικό μέτωπο», ώστε να διαμορφωθεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς, όπως είπε, «έχουμε όλοι υποχρέωση και ευθύνες στην αλλαγή της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας», απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 
    Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι υπάρχει βαθιά κρίση στο πολιτικό σύστημα ενώ επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «η προοπτική της χώρας δεν είναι ο γυρισμός στο ανυπόληπτο και στο χειρότερο», όσο και στην παραδοσιακή αριστερά, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι "επενδύει στη καταστροφολογία για να αντλήσει μικρό πολιτικό κεφάλαιο".



    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση του οποίου απάντησε ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «κάτι ψήνεται» μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και ότι τα δύο κόμματα εξουσίας φοβούνται τη προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κάνοντας λόγο για «κόλαση που δεν αναδιαπραγματεύεται». 


    Αντίθετα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που οδηγεί, όπως είπε, στην καταστροφή τη χώρα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αλλάξει η δυσμενής κατάσταση για τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση των προσπαθειών μας, αλλά εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί.


    «Ακούω υπάρχει νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι ότι υπάρχει βαθιά κρίση στο πολιτικό σύστημα. Και η απάντηση στην αγωνία αυτή της χώρας είναι να ξαναγυρίσουμε στη παλαιότερη, χειρότερη κατάσταση;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει βαθιά πολιτική κρίση και ένα παραγωγικό κοινωνικό μέτωπο που θέλει αλλαγές. Η προοπτική της χώρας δεν είναι ο γυρισμός στο ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα, Δεν ζητά αυτό η ελληνική κοινωνία. Ας σκεφτούμε λοιπόν στέρεα, ισορροπημένα και με ευθύνη, για να δημιουργηθεί εθνική συναίνεση που θα συμφιλιώνει τη χώρα».


    Και σε άλλο σημείο αναφορικά με την στάση της αριστεράς, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε: «Το μήνυμα των καιρών και το καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για άλλη πολιτική αντίληψη δεν αφορά μόνο τα δύο κόμματα εξουσίας αλλά και την παραδοσιακή αριστερά. Όλοι κρινόμαστε γιατί όλοι μετέχουμε στη διαχείριση του προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά καλώντας όλα τα κόμματα να ενισχύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που με τους εταίρους μας, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει κλείσει».


    «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε υποχρέωση αλλαγής της κατάστασης. Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.


    «Η κόλαση δεν αναδιαπραγματεύεται, γιατί είναι κόλαση. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα μας οδηγήσει στη κοινωνική χρεοκοπία», αντέτεινε ο κ Τσίπρας για να εισπράξει την απάντηση: «Υπάρχει μεταξύ της κολάσεως και του παραδείσου και μια ενδιάμεση κατάσταση. Το καθαρτήριο. Όταν είσαι σε αυτό έχεις μια προσδοκία, αν είσαι συνεπής, να έχεις ελπίδα να πας στον παράδεισο. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα. Φλεγόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε και πρέπει να προσέξουμε να μην καεί η χώρα». 


    Ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι απέχει έτη φωτός από την σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία η 21η Ιουλίου και οι πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Είναι η μέρα με τη νύχτα. Στη πραγματικότητα όχι μόνο πάτος στο βαρέλι δεν μπήκε αλλά η κατρακύλα της χώρας συνεχίζετε. Η εμμονή σας στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα οδηγήσει στην καταστροφή». 


    Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη σπερματολογία και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι αναπαράγει μια ατμόσφαιρα γκρίνιας, μεμψιμοιρίας και ελεεινολογίας και επενδύει στην καταστροφή της χώρας, τονίζοντας ότι είναι ανεύθυνη στάση η πρόχειρη ανακύκλωση της συζήτησης που γίνεται στα διεθνή μέσα.


    «Χρειάζεται ενιαία εθνική γραμμή. Πάμε μόνοι μας να βγάλαμε τα μάτια μας, δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επενδύσει. Η συναίνεση ακόμα και σε μικρά βήματα βοηθά πάρα πολύ τη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και έφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή με ευρύτερη συναίνεση.


    Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι η ρητορική ευφράδεια του κ. Βενιζέλου και οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν αναιρούν την πραγματική κατάσταση στην ελληνική οικονομία, που απέχει όπως είπε, όπως η μέρα με την νύχτα καθώς όχι μόνο πάτος δεν μπήκε στο βαρέλι αλλά κατρακυλά διαρκώς στην ύφεση. «Με την εμμονή σας στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και στην ίδια πολιτική οδηγείται τη χώρα στη καταστροφή», πρόσθεσε.


    Η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών ήταν έντονη. «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για τη χώρα να αναπαράγεται μια ατμόσφαιρα γκρίνιας και μεμψιμοιρίας. Αν ελεεινολογούμε δεν πρόκειται να ανοίξει ο ορίζοντας. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στη πολιτική από την επένδυση στη καταστροφολογία με ένα πολιτικό λόγο που επιχαίρει κάθε φορά που προκύπτουν προβλήματα. Είναι ανάγκη να κινηθούμε σε ενιαία εθνική γραμμή και να δούμε τι δυσκολίες υπάρχουν. Εμείς πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε μια αδικαιολόγητη σπερμολογία», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια για συναίνεση, είναι ανάγκη για τη χώρα. Η μεγαλύτερη ανάγκη για τη χώρα είναι η παραγωγική συναίνεση, η δημιουργία ενός πραγματικού εθνικού μετώπου γιατί αυτό αντανακλά και στη διαμόρφωση καλού κλίματος».


    Σχολιάζοντας τις θετικές αναφορές του υπουργού για τη στάση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ τόσο στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι "κάτι ψήνεται". «Δεν είναι τυχαία η συναίνεση τους σε ένα ακραίο δεξιόστρφο νομοσχέδιο που θάβει το δημόσιο πανεπιστήμιο και στρέφεται ενάντια στην ακαδημαϊκή κοινότητα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 


    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κρίσιμους χειρισμούς της κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια που δεν είναι για θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς αλλά για τα πανηγύρια». Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση «στην διαπραγμάτευση του Ιουλίου, είτε από επιπολαιότητα είτε από αδυναμία κατανόησης, εκχώρησε με την παράγραφο 9 της συμφωνίας, δικαιώματα που στο μέλλον μπορεί να υπερβαίνουν τα δυσθεώρητα χρέη της χώρας»


    «Δεν πανηγύρισα. Αυτό που είπα είναι ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όταν κανείς έχεις χρέος και οι καμπύλες διαγράφονται με περίεργο τρόπο πρέπει να έχουμε ένα πλήρες σχέδιο και να πιστέψουμε στις ικανότητες μας», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος.


    Παράλληλα, απέδωσε στον κ Τσίπρα απειρία στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι η παράγραφος 9 έγινε αντικείμενο πολυήμερων διαπραγματεύσεων που άρχισαν από τις 8 Ιουλίου και κατέληξαν στην 21η Ιουλίου. «Η Φιλανδία ποτέ δεν έκρυψε ότι ήθελε αυτό που εμείς δεν δεχθήκαμε να κάνουμε, τις εμπράγματες εγγυήσεις που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην Ελλάδα. Έπρεπε να στηρίζετε τη προσπάθεια μας σε μια διαπραγμάτευση που είναι ανοικτή και όχι να μας ασκείτε κριτική και να επενδύετε στο πρόβλημα. Μην προσπαθείτε να βρείτε διέξοδο σε ένα ατύχημα για να αντλήσετε μικρό πολιτικό κεφάλαιο από μια κακή εξέλιξη. Δεν είναι αυτό μήνυμα των καιρών. Το αίτημα για άλλη πολιτική αντίληψη δεν αφορά μόνο τα μεγάλα κόμματα, αλλά και το χώρο της παραδοσιακής αριστεράς. Όλοι κρινόμαστε γιατί όλοι μετέχουμε στη διαχείριση του προβλήματος. Ας στηρίξουμε την κοινή συλλογική προσπάθεια. Ενισχύστε τις προσπάθειες μας τώρα. Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε υποχρέωση αλλαγής της κατάστασης», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: