Σάββατο, Αυγούστου 27, 2011

«ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


«Λουκέτο» έβαλαν συνολικά 123 επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο από την αρχή του έτους μέχρι και αυτό το μήνα που διανύουμε, καθώς η οικονομική κρίση στάθηκε για τους επιχειρηματίες δυσβάσταχτη.
Ωστόσο, αν και διέκοψαν τη λειτουργία τους 123 επιχειρήσεις αυτό το οκτάμηνο, από την άλλη πλευρά ξεκίνησαν δραστηριότητα συνολικά 223 νέες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Η εικόνα πάντως σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2010 είναι σαφώς καλύτερη, αφού πέρυσι ήταν 260 οι επιχειρήσεις που διέκοψαν την εγγραφή τους, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Περισσότερες από φέτος, όμως, ήταν οι επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2010. Το πρώτο οκτάμηνο ήταν 246, ενώ συνολικά για το 2010 ήταν 351 οι νέες εγγραφές.



Το γεγονός της βελτιωμένης φετινής εικόνας δείχνει πως αν και η ανασφάλεια στην αγορά είναι γενικευμένη, υπάρχει μια σταθεροποίηση του κλίματος στην τοπική αγορά. Μια αγορά στην οποία παίζει μεγάλο ρόλο ο τουρισμός βέβαια, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων σχετίζεται με αυτόν, γι' αυτό και, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, «κρατάει» ακόμη συγκριτικά με περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, όπου τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα.


Οι αριθμοί πάντως ούτως ή άλλως προβληματίζουν, αφού συνολικά πέρυσι και φέτος μέχρι αυτό το μήνα έχουν βάλει λουκέτο στο νομό 524 επιχειρήσεις. Η πλειονότητα αυτών σχετίζεται με την οικοδομική δραστηριότητα, δηλαδή καταστήματα που πωλούσαν οικοδομικά υλικά, χρωματοπωλεία, είδη ξυλείας, ενώ επίσης έχουν κλείσει καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών.


Η θλιβερή εικόνα ωστόσο των άδειων ξενοίκιαστων μαγαζιών επί μήνες, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, δείχνει, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, πως τα ενοίκια παραμένουν υψηλά, γι' αυτό και δεν έχουν βρει ενδιαφερομένους οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι παρά την κρίση επιμένουν ακριβά.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: