Κυριακή, Αυγούστου 21, 2011

Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ… ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΙΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ


Πολυτελή σπίτια χτισμένα σε χωματόδρομους, λύματα που ξεχειλίζουν δίπλα σε παιδιά που παίζουν αμέριμνα και 4.500 πολίτες που θέλουν να βρίσκονται στο φως της νομιμότητας και δεν τους αφήνουν...
Αν και κατοικούν στα Μέγαρα από τη δεκαετία του '70, οι Αθίγγανοι του Βλυχού αντιμετωπίζονται ως πολίτες β' κατηγορίας. Κι ας έχουν χτίσει νόμιμα σπίτια που θα τα ζήλευαν και τα πιο ακριβά προάστια...
Στην περιοχή τους δεν υπάρχουν καν δρόμοι, ούτε φωταγώγηση, τα σκουπίδια μαζεύονται σπάνια και ο αγωγός όμβριων υδάτων που περνάει από εκεί σε πολλά σημεία έχει σπάσει. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Συλλόγου Βλυχού Μεγάρων στη Δημοτική Αρχή, τίποτα δεν έχει γίνει. Αντίθετα, οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η συκοφάντησή τους, με αφορμή μια παράνομη παραγκούπολη παραβατικών ατόμων που έχει "στηθεί" δίπλα τους και που η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να απομακρύνει.

"Δεν είναι άβατο"
"Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Μεγάρων λέει ότι ο Βλυχός είναι άβατο. Εμείς θέλουμε να πούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας πως εδώ δεν είναι άβατο", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Αργύρης Καραγκούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Βλυχού Μεγάρων."Εχουμε πολλά προβλήματα, αφού από το '79 δεν έχει γίνει κανένα έργο στις γειτονιές μας. Νιώθουμε αδικημένοι, γιατί περιμέναμε από τον δήμαρχο, που προεκλογικά μας επισκεπτόταν συχνά, ότι θα μας βοηθήσει, ότι θα τον στηρίζαμε και θα μας στήριζε. Αντ' αυτού, είδαμε το ακριβώς αντίθετο. Εκμεταλλεύονται την παραβατικότητα αυτών που έχουν παρεισφρήσει στις παρυφές της δικής μας περιοχής και μας κατηγορούν συλλήβδην".
Από το 1919, οι Αθίγγανοι διατηρούσαν συνοικισμό στα Μέγαρα. Στον Βλυχό οι οικογένειες μεταφέρθηκαν στις αρχές του '70. Η πλειονότητα των κατοίκων ασχολούνταν από τότε με χονδρεμπόριο ζώντων πουλερικών και οπωροκηπευτικών, σε συνεργασία με τους Μεγαρίτες. "Ανέκαθεν τα πηγαίναμε πολύ καλά με τους ντόπιους. Μαζί έχουμε μεγαλώσει, στα ίδια σχολεία έχουμε πάει, μας ξέρανε και τους ξέρουμε", μας λέει ο πρόεδρος.
"Τώρα τελευταία, με τα λόγια του δημάρχου που μας κατηγορεί, πολλοί μας ρωτάνε γιατί. Τους εξηγούμε ότι δεν αναφέρονται σε εμάς, αλλά σε αυτούς που μένουν στον παράνομο οικισμό. Μας λένε να τους διώξουμε, αλλά εμείς δεν είμαστε αστυνομία να κάνουμε αυτήν τη δουλειά, δεν είναι δικός μας ρόλος".
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Τέλη του 2012 θα φτιαχτούν οι δρόμοι
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο "Εθνος της Κυριακής" ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης. "Πράγματι, η κατάσταση στον Βλυχό δεν είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στα Μέγαρα. Από την προηγούμενη τετραετία που ήμουν στην αντιπολίτευση, είχα επανειλημμένως στηλιτεύσει τις συνθήκες που διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι, όπως όμως και το γεγονός ότι και οι ίδιοι είχαν επιτρέψει τη δημιουργία γκέτο δίπλα στη δική τους περιοχή, το οποίο είναι υπεύθυνο για την άνοδο της εγκληματικότητας στα Μέγαρα", μας λέει ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας τις κατά καιρούς δηλώσεις του περί "άβατου" στην περιοχή. "Από τη θέση του δημάρχου πια, στον νέο Καλλικρατικό δήμο, σκοπεύουμε σε συνεργασία με την αστυνομία να διαφυλάξουμε την πόλη και τους αθίγγανους από τα παραβατικά άτομα που περιφέρονται γύρω από τη γειτονιά τους. Πέρα από αυτό όμως, έχουμε προγραμματίσει έως το τέλος του 2012 να υλοποιηθούν έργα για την οδοποιία και τον ηλεκτροφωτισμό του Βλυχού, την ονοματοδοσία των δρόμων, τη δημιουργία πλατείας και δύο χώρων για αθλοπαιδιές. Μάλιστα, προχωράμε άμεσα στην εγκατάσταση νηπιαγωγείου στην περιοχή", τονίζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Είμαστε σε όλα νόμιμοι, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα
Η καταγραφή που έγινε πριν από τρία χρόνια κατέδειξε πως στο Βλυχό διαμένουν περίπου 4.500 άνθρωποι. "Είμαστε τουλάχιστον 2.000 ψηφοφόροι, Ελληνες πολίτες, ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, που έχουμε ζήσει εδώ ολόκληρη τη ζωή μας", μας λέει ο πρόεδρος.
"Πληρώσαμε αδρά σε μηχανικούς και ειδικούς για να χτίσουμε νόμιμα τα σπίτια μας, συνεισφέρουμε στην τοπική και στην εθνική οικονομία και δεν έχουμε ούτε ένα δικαίωμα...", μονολογεί.
"Ακόμη και οι δρόμοι μας δεν έχουν όνομα και αριθμούς. Ολους τους λογαριασμούς τους πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, οι γιοι μας ήταν ανυπότακτοι γιατί το στρατολογικό έστελνε τα χαρτιά και δεν τα λαμβάναμε ποτέ. Μετά, τρέχαμε να κανονίσουμε τα χαρτιά για να υπηρετήσουν την πατρίδα", σχεδόν μονολογεί.
Από τις αρχές του καλοκαιριού στο Βλυχό έχουν γίνει δύο επιχειρήσεις της Αστυνομίας. "Εμείς πρώτοι θέλουμε να φύγει η παραβατικότητα από την περιοχή μας και προσφέραμε τη βοήθειά μας στην Αστυνομία και στον δήμο", μας λένε.
Πρόθυμοι για συνεργασία
"Αντί γι' αυτό, όμως, ήρθαν εδώ σε εμάς και κάνανε επιχείρηση-σκούπα. Μας κράτησαν 12 ώρες στην κλούβα και μετά απλώς μας άφησαν, αφού ήμασταν νόμιμοι. Τα παιδιά μας είναι ακόμη πανικοβλημένα, ξυπνούν στον ύπνο τους και φοβούνται μην ξαναέρθει η αστυνομία", εξηγούν. "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνουν έλεγχοι, αλλά θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα και πάνω από όλα σε συνεργασία με εμάς", εξηγεί ο πρόεδρος Α. Καραγκούνης.
"Πρώτοι εμείς θέσαμε τους εαυτούς μας στη διάθεση των αρχών για την οργανωμένη παρέμβασή τους στην αυθαίρετη παρουσία κάποιων, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και σε εμάς τους ίδιους. Χρειάζεται η συμπαράσταση των ντόπιων, να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Κι εμείς θα θέλαμε να αστυνομεύεται η περιοχή και οι οικογένειές μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, για να πάψει να επικρατεί η αντίληψη ότι το Βλυχό είναι άβατο όπως έχουν πει επανειλημμένα".
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΜΕΣΑ!!