Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

ΑΒΕΡΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ 16,5% ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ


Ενας στους 6 γιατρούς του ΙΚΑ επιδεικνύει παραβατική συμεριφορά και συνταγογραφεί φάρμακα καθ' υπερβολήν, εκτός λίστας ή εκτός ειδικότητας.
Σύμφωνα με τη διασταύρωση των στοιχείων και την ηλεκτρονική επεξαργασία των συνταγών, «έχουν διαπιστωθεί παραβατικές ενέργειες 1.248 συνταγογράφων ιατρών του Ιδρύματος και των Κέντρων Υγείας-Περιφερειακών Ιατρείων». Συγκεκριμένα, οι κυριότερες παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ αφορούν:



- Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.


- Αναγραφή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός ειδικότητας ιατρού.


- Αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση.


- Αναγραφή μη εγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος.


- Συνταγογράφηση ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς να αναγράφουν την ένδειξη «Χορηγείται σε φαρμακείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», με συνέπεια την αντίστοιχη επιβάρυνση του Ιδρύματος.


Από την αρχή του χρόνου η διοίκηση του Ιδρύματος προέβη το τρέχον έτος στην:


α) Εκδοση 141 αποφάσεων επιβολής κυρώσεων χρηματικών προστίμων αξίας 636.756 ευρώ .


β) Εκδοση 15 αποφάσεων κυρώσεων καταγγελίας σύμβασης εκτέλεσης συνταγών ΙΚΑ (α' ή β' βαθμού).


γ) Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φαρμακοποιών-ιατρών για σοβαρές παραβάσεις (πλαστογραφία-εικονική συνταγογράφηση) συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ .


Αναφορικά με τη λειτουργία του κυκλώματος και το «φούσκωμα» των δαπανών υγείας και περίθαλψης, να σημειωθεί ότι «το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισ. εκατ. ευρώ αλλά το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 8 δισ. Υπό αυτά τα δεδομένα, το κόστος φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα ανέρχεται στο ίδιο ύψος με αυτό της Ισπανίας, που έχει τουλάχιστον 50 εκατ. κατοίκους.


Χ. ΜΕΓΑΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: