Περιθώριο ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχουν καταπατητές εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υποβάλουν αιτήσεις εξαγοράς εκτάσεων, εφόσον δεν έχουν κριθεί δασικές ή αναδασωτέες. Τα οικονομικά συγχωροχάρτια, προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου, αφορούν μόνον όσους καταπάτησαν χωράφια πριν από το 1993.
Το νομοσχέδιο Σκανδαλίδη, που εγκρίθηκε προχθές τη νύχτα σε πρώτη ανάγνωση από το υπουργικό συμβούλιο, για την πολιτική γης, επιχειρεί να βάλει «πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη».
Προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, να δώσει ώθηση στη γεωργία και την ενέργεια, να ανοίξει μια πόρτα στους ανέργους, τους ακτήμονες και τους επαγγελματίες αγρότες, να γεμίσει τα άδεια χρηματοκιβώτια του Δημοσίου δίνοντας άφεση αμαρτιών σε καταπατητές και να δώσει γην και ύδωρ στους επίδοξους επενδυτές.
Στο χέρι του εκάστοτε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να παραχωρεί γη για χρήση έναντι τιμήματος για επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου μνημονιακού fast track, χωρίς να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες.
Στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε περιφερειάρχη είναι αγρότες, ακτήμονες χωρίς οικογενειακή περιουσία, να μπορούν ν' αποκτήσουν οικόπεδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε περιοχές χωρίς τουριστική ή οικοπεδική αξία, κάτω των 2.000 κατοίκων, για να χτίσουν ιδιόκτητο σπίτι.
Οσοι θέλουν να προσφύγουν εναντίον αποφάσεων του περιφερειάρχη πρέπει να το πράξουν εντός 60 ημερών, στην Επιτροπή Ελέγχου και Νομιμότητας και ακολούθως, αν δεν δικαιωθούν, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία.
Για τους καταπατητές προ '93, το τίμημα του χωραφιού καταβάλλεται σε τέσσερις εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις, ενώ σε περιοχές με οικοπεδική ή τουριστική αξία, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ εξαμηνιαίες άτοκες δόσεις. Αν κάποιος δεν εξοφλήσει μία δόση μέσα σε τρεις μήνες, τότε αποβάλλεται οριστικά από το κτήμα.
Στο πλαίσιο του «όσοι πρόλαβαν γη είδαν», οι νεότεροι καταπατητές απειλούνται με πρόστιμα άνω των 30.000 ευρώ, κατεδαφίσεις, αποβολή από τα κτήματα και ποινές φυλάκισης πάνω από 5 χρόνια.
Για όσους έχουν κατορθώσει όχι απλά να καταπατήσουν, αλλά και να χτίσουν κι ένα αυθαίρετο σε χωράφια που ανήκαν στο υπουργείο Γεωργίας, ισχύουν οι ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων, που ψηφίστηκαν χθες το βράδυ από τη Βουλή, εφόσον η γη δεν είναι αναδασωτέα ή δασική.
Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο τακτοποιεί το πρόβλημα των καλόπιστων νομέων που έμειναν με τις συμβολαιογραφικές πράξεις στο χέρι, όταν διαπίστωσαν πως είχαν αγοράσει γη από τρίτους που ήταν καταπατητές. Απαραίτητη προϋπόθεση να φέρουν ημερομηνία μεταγραφής τίτλου ώς τις 5 Ιουνίου 1993.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται μεταξύ άλλων κι όσοι είχαν λάβει παραχωρητήρια από διοικητικά όργανα, κρίθηκαν δικαιούχοι αποκατάστασης γιατί τα χωράφια τους απαλλοτριώθηκαν, αλλά δεν έγινε εγκατάσταση στις εκτάσεις που δικαιούνταν.
Ορισμένοι, πάντως, που έχουν κριθεί δικαιούχοι από επιτροπές απαλλοτριώσεων, αλλά δεν έχουν καταβάλει το σχετικό τίμημα, θα κληθούν να πληρώσουν ποσά που αντιστοιχούν στο 1/5 της αντικειμενικής αξίας της έκτασης.
Τα ζητήματα αυτά, γνωμοδοτήσεις, παραχωρήσεις, τιμήματα, θα καθορίζονται από τριμελή Επιτροπή Θεμάτων Γης κι Επίλυσης Διαφορών. Η τριμελής επιτροπή συγκροτείται σε κάθε Περιφέρεια κι αποτελείται από έναν γεωπόνο, έναν διοικητικό υπάλληλο κι έναν τοπογράφο. Οπου απαιτείται καθορισμός τιμήματος συμμετέχει στην επιτροπή κι εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Για την απόκτηση εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων (δηλαδή κυριότητας ακινήτων ή απλώς άδειας χρήσης - μίσθωσης) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες απαιτείται, επιπλέον, χορήγηση άδειας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πιστοποιητικό από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στη μεταβιβαζόμενη έκταση.
Σε περιοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ψηφιακή καταγραφή των ακινήτων, που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραχωρήσεις γίνονται βάσει των κτηματολογικών στοιχείων που τηρούνται στις περιφέρειες της χώρας.
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου