Ακόμη μία γκάφα, κόστους πολλών εκατομμυρίων, από την ίδια την κυβέρνηση και τις ευφυείς κεφαλές που έχουν αναλάβει την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, αποδεικνύεται η υπόθεση της καθυστέρησης των σχολικών βιβλίων για τη φετινή χρονιά.Το ψάρι πάντα βρομάει από το κεφάλι και αυτή η υπόθεση άρχισε να μυρίζει από την αρχή της χρονιάς με την καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού του ΟΕΔΒ για το 2011, που οδήγησε στο τύλιγμα ενός τεράστιου κουβαριού από στάσεις πληρωμών, πλήθος συνταξιοδοτήσεων, παύση προσλήψεων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εν τέλει την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ιδιωτικές εταιρείες (για παροχή προσωπικού και προμήθεια χαρτιού) ώστε να τείνουν επειγόντως χείρα βοηθείας. Αποτέλεσμα; Το κόστος της παραγωγής των φετινών βιβλίων εκτοξεύτηκε σε ύψη άγνωστα ακόμα, ενώ την πληρωμή θα αναλάβει όχι μόνο το κράτος, αλλά και οι ελληνικές οικογένειες.
Οι φωτοτυπίες κοστίζουν πολύ ακριβότερα από τα βιβλία, επισήμαναν χθες οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ. Το ένα βιβλίο κοστίζει 80 λεπτά, ενώ σαράντα σελίδες φωτοτυπιών ανεβαίνουν στα τέσσερα ευρώ.
Λεπτομέρεια όχι αμελητέα: όλοι αναζητούν ευθύνες και κανείς δεν την αναλαμβάνει από τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 35 χρόνων», δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) σε συνέντευξη Τύπου, όπου και απαρίθμησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγελαφική κατάσταση των τελευταίων ημερών, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία αίσια προοπτική, αφού με τους υπολογισμούς του Οργανισμού, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς, θα έχει φτάσει μόλις το 20% στο 60% των σχολείων, ενώ σε πολλά σχολεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ποσοστό θα είναι πολύ χαμηλότερο. Λίγο πιο τυχερά ορισμένα νησιά, όπου έχει φτάσει το 70% κάποιων τίτλων. Η εικόνα, πάντως, δεν αλλάζει. Εχουν διατεθεί ελάχιστα από τα 32 εκατομμύρια αντίτυπα των 1.200 τίτλων που θα έπρεπε να είναι ήδη στα σχολεία. Δεν έχει διατεθεί ούτε το 40% των βιβλίων πρώτης προτεραιότητας.
«Υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΕΔΒ, Μ. Λυκόπουλος, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις του επί των διαγωνισμών για την προμήθεια χαρτιού είναι το τέλος του νήματος που μπλέχτηκε γύρω από τις αιτίες του κακού. Προηγήθηκαν πολλά και το χρονολόγιο είναι μακρύ.
Συγκεκριμένα:
* Αρχές του 2011 αποχωρεί-συνταξιοδοτείται το 60% των υπαλλήλων του ΟΕΔΒ. Εχουν μείνει ελάχιστοι και εδώ και μήνες σε κρίσιμες οργανικές θέσεις υπηρετεί μόνο ένας εργαζόμενος.
* Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2011 το υπουργείο Οικονομικών μπλοκάρει την έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού (δημιουργείται σύγχυση ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Μνημονίου σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό). Πραγματοποιείται στάση πληρωμών.
Οι πιστώσεις ανοίχτηκαν για πρώτη φορά στο τέλος Ιουνίου, ενώ αυτό γίνεται συνήθως τέλος Μαρτίου με μέσα Απριλίου. Την ίδια εποχή ζητούνται οι απαραίτητοι εποχικοί υπάλληλοι. Το Εσωτερικών δεν ξέρει, δεν απαντά.
* Φεβρουάριο είχε ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία των βιβλίων, ενώ υπήρχε απόθεμα 5.000 τόνων χαρτιού ικανό για την εκτύπωση ενός μέρους των τίτλων. Δεν προχωρά τίποτα λόγω έλλειψης των πιστώσεων.
* Μάιο συζητείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την προμήθεια χαρτιού.
* Ιούνιο ο ΟΕΔΒ προχωρά στην εξεύρεση εταιρείας για εργατικό προσωπικό. Η μειοδότρια εταιρεία εισπράττει 102 ευρώ για το ημερομίσθιο των εργατών και 145 ευρώ για το ημερομίσθιο των χειριστών κλαρκ.
* Ιούλιο το Ελεγκτικό δεν εγκρίνει τη σύμβαση (βλέπει διάφορες παρατυπίες), παρεμβαίνει το υπουργείο Παιδείας για επίσπευση διαδικασιών, το Ελεγκτικό ξαναβγάζει απορριπτική απόφαση. Το υπουργείο αποφασίζει απ' ευθείας ανάθεση για την προμήθεια χαρτιού.
* Τέλη Αυγούστου (25) το ανώτατο δικαστήριο ανάβει επιτέλους το πράσινο φως. Πολύ αργά. *
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου