Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2011

Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΜΕ 3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι συνέπειες του μνημονίου δεν αποτυπώνονται - τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους- στους νόμους που ενεργοποιούν τα χαράτσια και τις περικοπές.
Κανένας νόμος δεν λέει ότι οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν. Ομως δεν υπάρχει κανένας νόμος που να εμποδίζει τον εργοδότη να ασκήσει αφόρητες πιέσεις υποχρεώνοντας τον υπάλληλο να υπογράψει μια ατομική σύμβαση εργασίας. Επίσης, κανένας νόμος δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χαθεί περισσότερες από 200.000 μέσα στο χρόνο που πέρασε. Το ζευγάρι του παραδείγματος είναι από τα τυχερά καθώς και οι δύο διατηρούν τη δουλειά τους. Εστω και αν ο σύζυγος υποχρεώθηκε να αποδεχτεί ένα «κούρεμα» 15 % στον μισθό του. Ενα ιδιόκτητο σπίτι έχει το ζευγάρι και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών. Τι χάνει πέραν του «κουτσουρέματος» του μισθού;



* 1.400 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ.


* 0,5 % του συνολικού εισοδήματος λόγω της εισφοράς υπέρ του ταμείου ανεργίας.


* Πάνω από 500 ευρώ λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης.


* Περισσότερα από 800 ευρώ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.



***************


Οταν τα φορολογικά χτυπήματα είναι «τυφλά», πλήττουν ακόμη και ανθρώπους που επιβιώνουν με εισόδημα το οποίο κινείται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο εργένης του παραδείγματος - περίπου 31 ετών - έχει μόνο μια απασχόληση με «μπλοκάκι» και αμείβεται με 600 ευρώ. Χρήματα για αυτοκίνητο δεν υπάρχουν, κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ευτυχώς που έχει και ένα ιδιόκτητο δυάρι για να γλιτώνει το ενοίκιο. Σε αυτόν λοιπόν τον εργένη, η κυβέρνηση διαγιγνώσκει φοροδοτική ικανότητα και επιτίθεται. Μειώνοντας το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ τον αναγκάζει να πληρώσει 220 ευρώ φόρο εισοδήματος. Επιβάλλοντας το τέλος ακινήτων, του υφαρπάζει ακόμη 200 ευρώ. Αυξάνοντας τον ΦΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα εισιτήρια του λεωφορείου, περιορίζει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. Κάνοντας τις πράξεις, ο εργένης συνειδητοποιεί ότι γι'αυτόν η ετήσια μείωση του εισοδήματος ξεπερνάει τα 1.200 ευρώ ήτα δύο μηνιάτικα.



Για τους δημόσιους υπαλλήλους, τα δύσκολα είναι μπροστά. Το ζευγάρι στο παράδειγμα που δημοσιεύεται, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με πραγματική μείωση του εισοδήματός του ακόμη και κατά 50 %. Εφοριακός ο σύζυγος, δασκάλα η σύζυγος και μέχρι πέρυσι ζούσαν άνετα με συνολικό ετήσιο εισόδημα (μεικτό καθώς σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) 59.360 ευρώ. Ο σύζυγος έχει έναν βασικό μισθό 1.305 ευρώ και έφτανε μέχρι και πέρυσι στα 3.080 ευρώ μεικτά χάρη στο ΔΙΒΕΕΤ και το κίνητρο απόδοσης. Και τα δύο επιδόματα έχουν ήδη κουτσουρευτεί, ενώ ο κίνδυνος με το ενιαίο μισθολόγιο είναι να μηδενιστούν. Σε αυτή την περίπτωση, ο σύζυγος θα χάσει 15.730 ευρώ από τα μεικτά του, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού κατά 10 %. Αντίστοιχα, η σύζυγος είχε λαμβάνειν το κίνητρο απόδοσης, το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και το επίδομα εξωδιδακτικής διδασκαλίας. Αν κοπούν η σύζυγος θα χάσει 4.000 ευρώ ετησίως. Ηδη, έχει ενεργοποιηθεί η εισφορά υπέρ των ανέργων αλλά και υπέρ του ταμείου που χορηγεί το εφάπαξ και οι αποδοχές ψαλιδίζονται περαιτέρω κατά 3 %. Αν προστεθεί και η μείωση του αφορολογήτου, η ζημιά μεγαλώνει.
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: