Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2011

ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΙΚ (ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ) :«ΘΕΛΕΤΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ»


Ο Γκέρχαρντ Σικ είναι οικονομολόγος, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και εκπρόσωπός τους σε θέματα οικονομίας.
Παρακολουθεί πολύ στενά τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και τα όσα αφορούν την Ελλάδα. Το κόμμα του -αλλά και ο ίδιος- έχουν πολλές φορές εκφράσει στη γερμανική Βουλή θέσεις υπέρ της χώρας μας και μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες διαφοροποιούνται σε πάρα πολλά ζητήματα από την κυβέρνηση της Αγκελας Μέρκελ. Ο Σικ πιστεύει ότι στην Ελλάδα είναι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την έκδοση ευρωομολόγου και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση Μέρκελ για τη μέχρι τώρα πολιτική της και εκτιμά ότι για να προχωρήσουμε και να βγούμε από την κρίση -όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ε.Ε.- είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός κοινού υπουργού Οικονομικών. Διαφορετικά -όπως ισχυρίζεται- θα πηγαίνουμε από τη μια κρίση στην άλλη.



Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα κέρδιζαν άνετα την πλειοψηφία και θα σχημάτιζαν κυβέρνηση.


Οι απόψεις δηλαδή του Σικ είναι αυτή τη στιγμή πλειοψηφικές στη Γερμανία.


Αυτές τις ημέρες υπήρξε πολύ μεγάλος θόρυβος με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ειδικά του υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Εσείς τι πιστεύετε για το θέμα αυτό;


Είναι τελείως απαράδεκτες. Ενας πολιτικός σε μια τέτοια θέση να διατυπώνει απόψεις που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλες ζημιές. Ζημιές που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την Ευρώπη και δημιουργούν μεγάλη νευρικότητα στις αγορές. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στα σενάρια που αφήνει να διαρρέουν. Και τέλος πάντων αν πρόκειται να κάνεις κάτι τέτοιο, δεν το λες από την αρχή. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του «κουρέματος» και της έκδοσης ευρωομολόγων.


Πιστεύετε ότι τα ευρωομόλογα είναι λύση;


Χρειαζόμαστε τα ευρωομόλογα, γιατί έτσι ένα μέρος του χρέους της ευρωζώνης θα μοιρασθεί από κοινού. Αλλιώς, δεν γίνεται να αποκτήσουμε σταθερότητα. Για εμάς τους Πράσινους είναι ξεκάθαρο. Στην Ευρώπη, μόνο όλοι μαζί θα προχωρήσουμε για να βγούμε από την κρίση. Βέβαια, για την Ελλάδα, τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν μονόδρομο εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα δεν έχει μόνον πρόβλημα χρέους, αλλά και ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, τις οποίες και πρέπει να εκμεταλλευθεί.


Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αρκούν για να ξεπεράσουμε την κρίση;


Φυσικά και όχι. Είδαμε ότι λίγες ημέρες μετά, το κλίμα έγινε πολύ άσχημο για τη μικρή Κύπρο, ακόμη και για την Ιταλία και την Ισπανία. Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής μπορεί να ήταν μεμονωμένα σωστές, αλλά ήρθαν αργά και δεν είναι αρκετές για να φέρουν σταθερότητα. Κεντρική ευθύνη γι' αυτό έχει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία υπό την πίεση των Φιλελευθέρων μπλοκάρει τα σωστά μέτρα. Μέχρι που οι αγορές τούς αναγκάζουν να κάνουν το αντίθετο.


Τώρα πρέπει η ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κρίση. Ο δρόμος που έχει επιλέξει η γερμανική κυβέρνηση δεν αποτρέπει το ντόμινο. Δηλαδή, όλο και πιο πολλές χώρες να πέσουν στην παγίδα της κρίσης χρέους. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Να πηγαίνουμε από τη μια έκτακτη σύνοδο κορυφής στην άλλη, μέχρι που η κρίση να εξαπλωθεί σε όλο και περισσότερες χώρες. Χρειαζόμαστε μια πραγματική ευρωπαϊκή λύση, δημιουργώντας νέες δομές. Δηλαδή, χρειαζόμαστε ένα υπουργείο Οικονομικών της ευρωπαϊκής ζώνης.


Και η γερμανική κυβέρνηση; Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις της;


Νομίζω πως τώρα βλέπουν τα λάθη που έγιναν. Ομως δεν υπάρχουν ισχυρές προσωπικότητες στη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει ένας ισχυρός ευρωπαϊκός θεσμός που θα θέσει υπό έλεγχο την κρίση. Η Μέρκελ βρίσκεται αδύναμη στο μέσον μιας κυβέρνησης που σπαράσσεται. Το πρόβλημα είναι όμως πως αυτές οι ενδοκυβερνητικές διαμάχες επηρεάζουν και ολόκληρη την Ευρώπη.


Και η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά;


Η Ελλάδα, όπως τόνισα, πρέπει να προβεί σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ ότι οι περικοπές είναι εξαιρετικά επώδυνες για τον ελληνικό λαό και δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Ομως κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν. Και παράλληλα, η Ευρώπη από την πλευρά της να βοηθήσει εκδίδοντας ευρωομόλογα και δρομολογώντας ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.


Οφείλω να πω ότι για εμένα το πρώτο πράγμα που η Ελλάδα πρέπει να καταπολεμήσει είναι η τεράστια φοροδιαφυγή. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αν είχαν γίνει μεγαλύτερες προσπάθειες στο θέμα αυτό στο παρελθόν, τώρα τα μέτρα περικοπών της κυβέρνησης θα ήταν λιγότερο οδυνηρά για τον ελληνικό λαό.


Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: