Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2011

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 97% ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ!


Χήρα δικαστικού η κυρία Ελένη, ζούσε πλουσιοπάροχα μέχρι πέρυσι. Η σύνταξη του συζύγου της έφτανε στις 3.000 ευρώ, ενώ από την ενοικίαση πολυτελούς διαμερίσματος στη Γλυφάδα, επιφάνειας 180 τ.μ., εισέπραττε και ένα ενοίκιο 1.200 ευρώ τον μήνα.
 Με μηνιαίο εισόδημα 4.200 ευρώ και σπίτι προς ενοικίαση με αντικειμενική αξία άνω των 750.000 ευρώ, η κυρία Ελένη δεν τολμάει να μιλήσει για οικονομική κρίση ούτε στα παιδιά της, παρά το γεγονός ότι η σύνταξή της έχει ήδη κουτσουρευτεί πάνω από 16% λόγω ΛΑΦΚΑ και πλαφόν.



Βέβαια η... πλούσια πλην όμως νομοταγής χήρα (δηλώνει όλο το ενοίκιο στην εφορία και όλα τα τετραγωνικά του σπιτιού στον δήμο και στη ΔΕΗ) έχει πλέον τον καημό της καθώς για το ενοίκιο που εισπράττει, καλείται να πληρώσει:


*Φόρο εισοδήματος 5.392 ευρώ μόνο για το ενοίκιο. Το εκκαθαριστικό της εφορίας θα καταφτάσει μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την εκκαθάριση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων. Ο φόρος αυτός θα πληρωθεί υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του έτους.


*Συμπληρωματικό φόρο επί των ακινήτων 1,5%, δηλαδή 216 ευρώ. Και αυτό το ποσό θα εισπραχτεί μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα του 2010.


*Ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο εξαιτίας του ενοικίου 802 ευρώ. Το εκκαθαριστικό είναι ήδη καθ' οδόν και η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Φυσικά, το εκκαθαριστικό θα αναγράφει πολύ μεγαλύτερο ποσό (για την ακρίβεια 1.542 ευρώ που είναι το 3% του συνολικού εισοδήματος) καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται επί του συνολικού εισοδήματος και όχι μόνο επί του εισοδήματος των ενοικίων. Το ποσό των 802 ευρώ είναι αυτό που αντιστοιχεί μόνο στο ενοίκιο, καθώς αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο εισόδημα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα έπεφτε από τα 1.542 στα 740 ευρώ.


Εως το τέλος του έτους


*Ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ ύψους περίπου 3.024 ευρώ μόνο για το 2011, καθώς η τιμή ζώνης στη Γλυφάδα φτάνει στις 4.600 ευρώ. Ακόμη και αν το διαμέρισμα είναι 8ετίας, προκύπτει επιβάρυνση 16,8 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μέχρι το τέλος του 2012 πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 3.024 ευρώ καθώς το τέλος της ΔΕΗ είναι διετές. Τα πρώτα 3.024 ευρώ πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του έτους.


*ΕΤΑΚ του 2009. Θα καταφτάσει έως το τέλος του έτους με το που θα ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και για το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα φτάσει στα 650 ευρώ. Μαζί πρέπει να καταβληθεί και η παλαιά έκτακτη εισφορά των ακινήτων ύψους 500 ευρώ.


*Ο ΦΑΠ του 2010 πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και διαμορφώνεται στα 1.450 ευρώ, ενώ ο ΦΑΠ του 2011 εκτοξεύτηκε στα 1.950 ευρώ μετά την μείωση του αφορολογήτου στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ήταν πρότινος.


Αν προσθέσει η χήρα δικαστικού όλες τις επιβαρύνσεις που προαναφέρθηκαν, θα καταλήξει σε ένα ποσό 13.984 ευρώ που αντιστοιχεί στο... 97,11% του εισοδήματος που έχει από την ενοικίαση του ακινήτου. Είπαμε, εύπορη η χήρα, τίμια και πατριώτισσα. Αλλά μόλις συνειδητοποιήσει ότι θα της πάρουν το 97,11% του εισοδήματος από ενοίκια θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να διώξει τον ενοικιαστή, να κλείσει το ρολόι της ΔΕΗ και να απαλλαγεί από τα φορολογικά γιουρούσια του 2012.


Ετσι μόνο θα γλιτώσει τον φόρο εισοδήματος της επόμενης χρονιάς, τον συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στερώντας από το κράτος έσοδα 9.434 ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό τα δημοτικά τέλη, ο ΦΠΑ που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, το ΤΑΠ και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ. Οχι, κανείς δεν θα λυπηθεί την εύπορη χήρα γι' αυτό που της έλαχε, καθώς υπάρχει κόσμος που δεν έχει καν να πληρώσει το τέλος της ΔΕΗ και απειλείται με διακοπή του ρεύματος. Ομως, αυτοί που χαράσσουν φορολογική πολιτική, πρέπει να αναλογιστούν ποιο είναι τελικά το συμφέρον του Δημοσίου. Σίγουρα όχι το να γεμίσει η χώρα από κλειστά και ανοίκιαστα διαμερίσματα και μαγαζιά.


Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ tsiros@enet.gr-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: