Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΠΕΤΣΟΚΟΒΕΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Σε πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων Πρόνοιας οδηγεί η σύνταξη του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος θα αποτελέσει και τον κανονισμό του Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που ήδη άρχισε να λειτουργεί απ' την 1.9.2011.
Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη του ΚΕΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του «είναι εξαιρετικής σημασίας στην προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και των διαφόρων επιδομάτων». Παρεμβαίνοντας η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, είπε ότι ο νέος ΚΕΒΑ θα είναι έτοιμος στα τέλη Σεπτέμβρη. Ανάμεσα σε άλλα, η Αθ. Δρέττα ανέφερε και το εξής: Παλιότερα, ένας καρδιοπαθής στον οποίο τοποθετήθηκε ένα στεντς εθεωρείτο ανάπηρος. Σήμερα, ένας καρδιοπαθής με στεντς δε θεωρείται ανάπηρος και μπορεί και να εργαστεί.

Με άλλα λόγια, θα ισχύσει η λεγόμενη λειτουργικότητα για τους αναπήρους. Δηλαδή, αν κάποιος ανάπηρος μπορεί να περπατήσει ή έχει κάποια εισοδήματα, τότε μπορεί να αποκλειστεί απ' τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων ή άλλων επιδομάτων. Αποκαλυπτικός ήταν άλλωστε ο υπουργός Εργασίας: «Εχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πραγματικά ανάπηρους. Να ενισχύσουμε τις παροχές αλλά και να αναπτύξουμε πολιτικές ένταξής τους στην αγορά εργασίας, για όσους από αυτούς δεν είναι συνταξιούχοι, να διευκολύνουμε για όλους την πρόσβαση σε κάθε κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική δραστηριότητα».
Το ΚΕΠΑ, είπε ο υπουργός Εργασίας, είναι το ενιαίο κέντρο που υποστηρίζεται από τις μονάδες του ΙΚΑ και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) και έρχεται, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπίσει στην πιστοποίηση της αναπηρίας «τον πολυκερματισμό, τις ανισότητες και τις αδικίες, την αδιαφάνεια και τη διευκόλυνση των πελατειακών σχέσεων, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου (κανένας δε γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των αναπήρων), τη μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών». Τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Σήμερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των αναπήρων υπολογίζεται σε 600-700.000 αναπήρους. «Το μόνο, πρόσθεσε, που γνωρίζουμε είναι ο αριθμός συνταξιούχων αναπηρίας και αυτό γιατί συνδέεται με συγκεκριμένη μηνιαία παροχή (324.835). Από εκεί και μετά όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι που λαμβάνουν άλλες παροχές από διάφορους φορείς αρμοδιότητας όχι μόνο του υπουργείου Εργασίας αλλά και άλλων υπουργείων. Οι παροχές αυτές είναι επιδόματα ή διάφορες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και διάφορες παροχές και διευκολύνσεις που αφορούν ειδικά τα άτομα με αναπηρία. Εχουμε καταγράψει 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας...».
Οι αναπηρικές συντάξεις είναι 135.702 (ή 11,7% επί του συνόλου) στο ΙΚΑ, 126.152 (ή 16,8% επί του συνόλου) στον ΟΓΑ και 32.595 (ή 10,06% επί του συνόλου) στον ΟΑΕΕ. Στόχος, κατά τον υπουργό Εργασίας, είναι μέσα και απ' τη λειτουργία του ΚΕΠΑ μέχρι το 2015 οι αναπηρικές συντάξεις να μειωθούν σε 9% στο ΙΚΑ, 12% στον ΟΓΑ και 8% στον ΟΑΕΕ, ενώ ο στόχος για το 2012 είναι οι αναπηρικές συντάξεις συνολικά να περιοριστούν στο ευρωπαϊκό μέσο όριο. Δηλαδή 7-8% επί του συνόλου των συντάξεων.


ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: