Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του σχεδιάζει την σύνταξη νέου συντάγματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, αναζητώντας διακομματική συναίνεση.
Το ισχύον σύνταγμα της χώρας συστάθηκε το 1980 όταν η χώρα βρισκόταν σε στρατιωτικό νόμο μετά το πραξικόπημα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του προσέκρουσε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση.  



Τώρα οι αναλυτές λένε ότι με την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ζητούμενο από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, το νέο σύνταγμα της Τουρκίας πρέπει να απαντά σε ζητήματα όπως αυτό της Κουρδικής μειονότητας, τον έλεγχο του στρατού από την πολιτεία και εκσυγχρονισμό του κράτους


Η παράταξη του Ερντογάν απέτυχε να περάσει συνταγματική αναθεώρηση τον Ιούνιο και τώρα ελπίζει να τα καταφέρει ξαναγράφοντας το σύνταγμα μαζί με την αντιπολίτευση, παρότι υπάρχει διαδεδομένη η άποψη στον χώρο της αντιπολίτευσης ότι κύριος στόχος του είναι να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδροκεντρικό.


Ταυτόχρονα εκτός από το Κουρδικό, αγκάθι για την εικόνα του κόμματος του Ερντογάν παραμένει και η υποψία ότι επιθυμεί να υποσκάψει την κοσμική διάσταση του τουρκικού κράτους υπέρ των ισλαμιστών.


ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: