Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

ΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ


Για τη στάση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα των ερευνών στη Μεσόγειο διαμαρτύρεται η Αγκυρα, δηλώνοντας ότι «σιωπούν οι θεσμοί που έχουν ως καθήκον τη διασφάλιση της ειρήνης, ενώ οι Ελληνοκύπριοι προβαίνουν σε προβοκάτσιες υπό την επίφαση γεωτρήσεων».
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί ότι το «Πιρί Ρεΐς», μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, μπορεί να επιστρέψει στην περιοχή.



Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται στην περιοχή για να δείξει ότι είναι και η Τουρκία μέσα στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε ότι «δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ολες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το "Πιρί Ρεΐς" έχει ξεκινήσει έρευνες στη Νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μια βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα».


Η τουρκική πλευρά, πάντως, κάνει λόγο για συνέχιση των ερευνών. Ο Ντογάν Γιασάρ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, είπε χθες ότι «τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πλοίο θα εκτιμηθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ότι μπορεί το πλοίο να ξεκινήσει και πάλι για γεωτρήσεις επιφάνειας σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει αέριο». Πράγμα που σημαίνει ότι η δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να συμπέσει με τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Γιασάρ είπε ότι το «Πιρί Ρεΐς» έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του σε μια περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων, από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί, και συνεχίζει τις έρευνές του νότια της Κύπρου, σε απόσταση 80 μιλίων από το νησί.


Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για τη ναυπήγηση δεύτερου ερευνητικού σκάφους. Η εφημερίδα «Ραντικάλ» έγραψε χθες ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πως έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη ναυπήγηση.


Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι ο Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης προχθές, είπε ότι έχει δοθεί η σχετική οδηγία στη Γενική Γραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας και ότι η ναυπήγηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 1-1,5 χρόνο.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο πλοίο προβλέπεται να είναι μήκους 85-90 μέτρων και πλάτους 18-20 μέτρων και να έχει τη δυνατότητα υποθαλάσσιων ερευνών σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων. Το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.


Πάντως, η Αγκυρα συνεχίζει να λέει ότι αν σταματήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα σταματήσουν και οι τουρκικές. «Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες ή δεν μοιραστεί με ολόκληρη την Κύπρο, με τους πολίτες μας στην ΤΔΒΚ, τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρει κατά τις έρευνες, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.


Τέλος, η εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε χθες ότι το «Πιρί Ρεΐς» θα κάνει έρευνες σε περιοχή που τέμνεται με το οικόπεδο 12, όπου είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία από τις επτά περιοχές για τις οποίες, όπως δηλώνει τουλάχιστον η τουρκική πλευρά, έχουν εκδοθεί άδειες έρευνας. Η «Μιλιέτ» γράφει ότι η περιοχή «G», μία από τις επτά, τέμνει το οικόπεδο 12. Από το χάρτη που δημοσιεύεται προκύπτει ότι η περιοχή «G» τέμνει ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 12, αλλά από την άλλη ταυτίζεται σχεδόν με το σύνολο των οικοπέδων 8 και 9.


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: