Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

ΕΠΤΑ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΥΡΕΜΑ


Εφτά στις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης διαγραφής του ελληνικού δημόσιου χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης διαγραφής του χρέους επειδή η Ελλάδα δεν βγαίνει, συγκαταλέγονται οι σκληροπυρηνικές Γερμανία - Ολλανδία, που ζητούν να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες οι ιδιώτες πιστωτές. Γαλλία και ΕΚΤ αντιτίθενται στο ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενες ότι αν ξανανοίξει θέμα μεγαλύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, θα προκαλέσει μεγαλύτερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες.



Οπως χαρακτηριστικά γράφει το δημοσίευμα, «εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής επιβράδυνσης και της αργής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας τα επόμενα τρία χρόνια έχουν αυξηθεί πέραν των 172 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αυτό το καλοκαίρι. Το μέγεθος του κουρέματος θα καθοριστεί από τους διεθνείς δανειστές μέσα στις επόμενες εβδομάδες».


Την ίδια στιγμή, ο πρώην Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Οτμαρ Ιζινκ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να αναγκάσει τους ομολογιούχους σε απώλειες της τάξης του 50% ή και περισσότερο και να εγκαταλείψει το ευρώ ως συνέπεια.


Ο Ιζινκ φέρεται να δηλώνει στο περιοδικό «Στερν» ότι η Ελλάδα «δεν θα σταθεί στα πόδια της χωρίς μία δραστική μείωση στο χρέος». Διευκρινίζει ωστόσο ότι μια μείωση αυτού του μεγέθους δεν είναι επιτρεπτή για μια χώρα-μέλος του ευρώ, επειδή θα αποτελούσε «δικαιολογία για την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω της μείωσης χρέους».


Παράλληλα, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ με προέλευση το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, οι τράπεζες προετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο απωλειών όσον αφορά το ελληνικό χρέος, αν η αρχική υπόσχεση για παραγραφή 37 δισ. ευρώ αποδειχθεί ανεπαρκής στο να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση.


Σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση, η συμφωνία για κούρεμα 21% φαντάζει αισιόδοξη και αξιολογεί την αξία των ελληνικών ομολόγων πολύ πάνω από τις τιμές αγοράς. Η D.Ζ. Bank είναι η πρώτη τράπεζα που δημόσια άφησε να εννοηθεί ότι στηρίζει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια για μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα ήταν ανοιχτή σε ένα νέο πιθανό δεύτερο γύρο ανταλλαγής χρέους.


Εν τω μεταξύ, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος διέψευσε για ακόμη μία φορά με δηλώσεις του στο CNN τα δημοσιεύματα περί μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50%, εμμένοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου.


*Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ υπαινίχθηκε χθες ότι το δεύτερο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας ίσως χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση, καθώς οι αγορές εικάζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αναγκάσουν τους ιδιωτικούς πιστωτές της χώρας που έχουν ελληνικά ομόλογα, τις τράπεζες, να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε να αλλάξουν οι όροι του πακέτου των 109 δισ. ευρώ, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες, λέγοντας ότι η απόφαση πρέπει να βασιστεί στο πώς θα κρίνει η τρόικα τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει από τώρα τι θα αποφανθεί η τρόικα. Χθες, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 150 δισ. ευρώ για να μειώσει το δανειακό κόστος Ιταλίας και Ισπανίας.
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: