Η καταβολή του 50% του παραβόλου που φτάνει στο 2% της οφειλής (φόρος και πρόστιμα) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση δικαστικής προσφυγής. Η επίσπευση των δικών φέρνει και νωρίτερα την επιβολή των δικαστικών μέτρων, όπως αναστολή λειτουργίας καταστημάτων.
Με χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου κοινοποιούνται στις εφορίες οι αλλαγές που επήλθαν από 1/1/2011 ως προς την επίσπευση των δικών για εκκρεμείς φορολογικές διαφορές. Συγκεκριμένα:
1 Το διοικητικό εφετείο, το οποίο εκδικάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, είναι αρμόδιο για εκδίκαση φορολογικών διαφορών με ποσό κύριου φόρου, τέλους ή προστίμου άνω των 150.000 ευρώ. Για διαφορές μέχρι 20.000 ευρώ αρμοδιότητα έχει το μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο και για άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ το τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο. Αφορά εκκρεμείς υποθέσεις κατά την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ο πρόεδρος του διοικητικού πρωτοδικείου, χωρίς δυνατότητα άσκησης έφεσης, έχει αρμοδιότητα για την εκδίκαση αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων λόγω φορολογικών παραβάσεων, καθώς και λήψη μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Επίσης αφορά εκκρεμείς κατά την 1η Ιανουαρίου 2011.
2 Σε δίκες για διαφορές άνω των 150.000 ευρώ, από υποθέσεις που εκκρεμούσαν την 31η Δεκεμβρίου 2010, παρίσταται υποχρεωτικά ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δικαστικός πληρεξούσιος (μέλος Νομικού Συμβουλίου Κράτους). Αν η διαφορά είναι μέχρι 150.000 ευρώ, εκπρόσωπος του Δημοσίου μπορεί να είναι υπάλληλος των φορολογικών υπηρεσιών.
3 Η καταβολή του 50% της συνολικής οφειλής (πρωτόδικη απόφαση) τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση έφεσης, εκτός αν έχει ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης (δηλαδή η έφεση είναι προδήλως βάσιμη).
4 Το δικόγραφο της προσφυγής πρέπει να κατατεθεί μόνο στη γραμματεία του δικαστηρίου και επιδίδεται εντός 20ημέρου στη φορολογική αρχή, ειδάλλως η τελευταία βεβαιώνει το 100% της οφειλής. Αν με το δικόγραφο υποβάλλεται πρόταση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς απαιτείται κοινοποίηση στο φορολογούμενο, με μνεία συγκεκριμένης ημέρας και ώρας στη φορολογική αρχή για συμβιβασμό. Αν δεν εμφανιστεί, ματαιώνεται ο συμβιβασμός.
5 Διευρύνεται σε 15 από 20 ημέρες πριν από τη δικάσιμο η αποστολή του διοικητικού φακέλου στο δικαστήριο, με τον υπάλληλο να αντιμετωπίζει πρόστιμο και πειθαρχικό αδίκημα για εκπρόθεσμη διαβίβαση.
6 Αναπροσαρμόστηκαν τα παράβολα σε επίλυση διαφορών. Είναι αναλογικό 2% της διαφοράς και μέχρι 10.000 ευρώ επί χρηματικών διαφορών. Αν το παράβολο είναι άνω των 3.000 ευρώ καταβάλλεται το ποσό αυτό και η διαφορά μέχρι τα 10.000 ευρώ καταλογίζεται με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Προβλέπεται υποχρέωση καταβολής του 1/3 του ποσού κατά την κατάθεση της προσφυγής, έφεσης κ.λπ. και τα υπόλοιπα 2/3 μέχρι την πρώτη συζήτηση, επί ποινή απόρριψης ως απαράδεκτης. Ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση στην εφορία, προκειμένου να υπολογιστεί το παράβολο, με τη σύνταξη και χορήγηση σε αυτόν ειδικού σημειώματος. Αφορούν διαφορές μέχρι 31/12/2010.
7 Η απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου κοινοποιείται εντός διμήνου στη διοικητική αρχή για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, αφαιρέσεις αδειών και γενικώς υλοποίησης των αποφάσεων. Η διοικητική αρχή εκτελεί εντός μηνός την απόφαση.
Η απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου είναι υποχρεωτικά εκτελεστή και κατά της απόφασης αυτής δεν επιτρέπεται η άσκηση έφεσης σε κανέναν από τους διαδίκους.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου