Την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής τους, που προβλέπεται από το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, προωθεί, σύμφωνα με απόρρητο σχέδιο που διέρρευσε, η ευρωζώνη. Παράλληλα, η Ε.Ε. εξετάζει την επιτάχυνση σύστασης του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) τον Ιούλιο του 2012, για τον οποίο προβλέπεται «κούρεμα» του χρέους των χωρών που θα προσφύγουν στο Μηχανισμό.Τις προθέσεις της ευρωζώνης αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg, βγάζοντας στη δημοσιότητα έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται πως η διαδικασία αυτή θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές και θα συμπεριλαμβάνει όλα τα υφιστάμενα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επίσης, προτείνεται να λάβει χώρα παράλληλα και με προϋπόθεση την ανταλλαγή τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι οίκοι αξιολόγησης για να θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «επιλεκτική χρεοκοπία».
Η Ελλάδα θα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογα μέσω δημοπρασίας, χρησιμοποιώντας βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα με discount που θα εκδοθούν από τον EFSF. Στο έγγραφο, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται επίσης πως ο EFSF θα είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης για την επαναγορά των ομολόγων. «Εάν η προσφορά είναι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα του EFSF και όχι για μετρητά, κάθε πλειοδότης θα αποφασίζει από μόνος του για την αξία τους», αναφέρει το έγγραφο. Η επαναγορά, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ, εκτιμάται πως θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας περισσότερο από την ανταλλαγή ομολόγων.
Εσωτερικό έγγραφο
Σε άλλο εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. γίνεται γνωστή η πρόθεσή της για την επιτάχυνση της εφαρμογής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κατά ένα χρόνο, και πιο συγκεκριμένα για τον Ιούλιο του 2012. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να εξετάσουν τις επόμενες ημέρες τα πλεονεκτήματα που θα έχει η δημιουργία του ESM τον Ιούλιο του 2012 αντί του 2013, με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ. Μια ταχύτερη ενεργοποίησή του θα πρόσφερε μία περισσότερο αποτελεσματική δομή χρηματοδότησης, η οποία θα μείωνε τη συνεισφορά των πιστωτών τουλάχιστον κατά 38,5 δισ. ευρώ και ειδικά της Γερμανίας κατά 11,5 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, η επιτάχυνση σύστασης του ESM προβλέπει «κούρεμα» χρέους των χωρών που θα αποφασίσουν να προσφύγουν στο Μηχανισμό.
Υπέρ της επιτάχυνσης εισαγωγής του Μόνιμου Μηχανισμού (ESM) τάχθηκε το περασμένο Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ ο Σόιμπλε ανέφερε πως η δομή του ESM είναι ανώτερη από αυτή του προσωρινού μηχανισμού, ωστόσο η απαραίτητη έγκρισή του από τα 17 κοινοβούλια της ευρωζώνης θα επιβράδυνε αναπόφευκτα τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφορά των δύο μηχανισμών είναι πως ο ESM περιλαμβάνει και ένα νομικό πλαίσιο για χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου