Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟ ECOFIN (3/10) ΚΑΙ ΣΤΟ EUROGROUP (17/10)


Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (σ.σ.: υπολογιζόμενο γύρω στο 40-50%) και η άμεση αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο και κυριάρχησαν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υπουργοί Οικονομικών, τραπεζίτες, επενδυτές και αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξέφραζαν παράλληλα σε κλειστές συζητήσεις «σοβαρές αμφιβολίες» για το κατά πόσον η κυβέρνηση Παπανδρέου «είναι ικανή να φέρει εις πέρας την αποστολή της».



Η συστοιχία σεναρίων και το γαϊτανάκι των δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων δρομολογήθηκαν ύστερα από τις πιέσεις που δέχονται η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ώστε να υπάρξει ένα άμεσο πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας της τάξης του 50%. Τη φωτιά άναψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από την αμερικανική πρωτεύουσα με μια αμφίσημη δήλωσή του ανέφερε ότι «δεν θα τον εξέπληττε αν ενδεχομένως άλλαζαν οι όροι» για τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου που αφορούν το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης θα αποφασιστεί μετά την έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.


Η «αποκρυπτογράφηση» των δηλώσεων Σόιμπλε οδηγεί σε δύο εκδοχές: Πρώτον, ο Β. Σόιμπλε φαίνεται να «δείχνει» ένα μεγαλύτερο κούρεμα στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ή και ένα κούρεμα περίπου στο 50%, συμφωνώντας τώρα με την ανεπίσημη θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζεται ένα μεγαλύτερο «κούρεμα». Δεύτερον, ότι ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται στη θέση της τρόικας να «ξαναγραφτεί» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να επισπευστούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Αθήνα, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου 2012-2014.


Μετά τη «βόμβα» Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του στην έδρα του ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε φέρεται ότι μετέφερε στον ομόλογό του ότι «η Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της ευρωζώνης», διαψεύδοντας τα σενάρια περί χρεοκοπίας. «Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχει μια δυναμική», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, για να προσθέσουν ωστόσο ότι «οι αποφάσεις εξειδικεύονται». Ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντησή τους έσπευσε με δική του δήλωση να διαμηνύσει ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου», ενώ διαβεβαίωσε τις αγορές ότι «η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της».


Ο υπουργός Οικονομικών, που απέφυγε σκόπιμα την «έκθεσή» του προς τους ξένους δημοσιογράφους (συνέντευξη Τύπου, εμφανίσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα) κατά την τριήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, επιχείρησε στην ουσία να διαψεύσει τα σενάρια περί «συντενταγμένης χρεοκοπίας» και επαναδιαπραγμάτευσης των όρων για το roll over του ελληνικού χρέους, τα οποία πρώτος πυροδότησε μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.


Εν κατακλείδι, η ερμηνεία των δηλώσεων Σόιμπλε τείνει να μεταφραστεί στο ότι θα πρέπει να αναμένουμε να τεθεί θέμα τροποποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στο σκέλος του PSI για το ελληνικό χρέος και του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το «κούρεμα» για τα ομόλογα των επενδυτών που συμμετέχουν στο roll over από 21% που ισχύει μέχρι σήμερα θα ανεβεί σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των τόκων να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 40%.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τη σχετική πρόταση για «κούρεμα» 50% έχει καταθέσει από τον περασμένο Ιούλιο το ΔΝΤ -ήταν σφόδρα αντίθετη η Γαλλία-, όταν ανώτατοι αξιωματούχοι του υποστήριζαν ότι χρειάζεται μεγαλύτερο «κούρεμα», για να μπορέσει να μπει η Ελλάδα κάποια στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης. Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο μικροσκόπιο τις επόμενες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin (3 Οκτωβρίου), της διάσκεψη κορυφής (17 Οκτωβρίου) και λίγα 24ωρα αργότερα στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.


Στην Ουάσιγκτον ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του συναντήθηκαν με προέδρους ιδιωτικών τραπεζικών κολοσσών, όπως της Barclays και της Citigroup, ενώ συζήτησαν την πορεία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους, το γνωστό PSI, με τον άνθρωπο-κλειδί που το χειρίζεται, τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. Το φόρουμ των επενδυτών του IIF και τους ομιλητές του, όπως μεταφέρθηκε στην «Ε», απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό «η μεγάλη ανησυχία τους για την πολιτική ικανότητα διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση Παπανδρέου».


Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αγγίζει το 85%, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο το 90% ώστε να μη χρειαστεί η Ελλάδα να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 54 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2014 και 135 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Σε περίπτωση που η συμμετοχή πλησιάσει το 90%, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά υπολείπεται του στόχου, η Ε.Ε. μπορεί να το χαρακτηρίσει επιτυχές και να βρει χρήματα από αλλού για να καλύψει την τρύπα. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.


Ας σημειωθεί ότι ανάλυση του IIF προβλέπει ότι ως απόρροια της μείωσης των επιτοκίων, των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιστροφής της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, το χρέος θα μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2015 και το 98% το 2020.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
 -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: