Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2011

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: ΜΑΥΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


Οχτώ χρόνια πίσω, στο 2003 θα έχει μεταφερθεί η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού των εργαζομένων στην Ελλάδα στα τέλη του 2011 σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και τους πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς δουλειά κατά το τρέχον έτος.


Αποδοχές 


Όπως αναφέρει η έκθεση, μετά από μείωση κατά 7,9% το 2010 στις μέσες πραγματικές αμοιβές ανά απασχολούμενο, η πτώση θα συνεχιστεί και το 2011 και θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Η σωρευτική αύξηση των μέσων πραγματικών αποδοχών επί σειρά ετών, είχε οδηγήσει, έως και το 2009 τν αγοραστική δύναμη των μισθών σε επίπεδο κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με το 1999. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ αυτής της δεκαετούς προόδου θα έχει εξανεμισθεί εντός μόλις μίας διετίας 2010 – 2011. 

Σύμφωνα με την έκθεση, Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης και απαξίωσης μεγάλων τμημάτων του παραγωγικού και ανθρώπινου δυναμικού. Από κοινωνική άποψη, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και περιθωριοποίησης διαμέσου της φτώχειας ενός σημαντικού μέρους των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.

Πιο συγκεκριμένα οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονταν στην Ελλάδα στα 27.336 ευρώ έναντι 39.562 που ισχύει κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 15, κάτι που μας τοποθετεί στην τρίτη χειρότερη θέση μετά την Πορτογαλία και την Κύπρο. 

Όπως είναι αναμενόμενο, οπισθοχώρηση κατά μία δεκαετία θα σημειωθεί και στην σύγκλιση των αποδοχών των Ελλήνων με αυτούς των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Όξυνση της απόκλισης, σύμφωνα με την έκθεση, θα σημειωθεί και στην παραγωγικότητα της εργασίας καθώς, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση από το 91% στο 84% του μέσου όρου των 15 πιο προηγμένων χωρών της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας του ΙΝΕ, ο ισχυρισμός ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε εξαιτίας των μισθολογικών αυξήσεων καταρρίπτεται. Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων, οι απαιτήσεις των μισθωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό με το μέσο όρο των ανταγωνιστριών χωρών, κι αυτό λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις διαφορετικές αυξήσεις της παραγωγικότητας αλλά και το μερίδιο της κάθε χώρας στο εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας.  Ταυτόχρονα, κατά τη διετία 2010 – 2011 παρατηρείται αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, παρά τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας. 

Απασχόληση και ανεργία

Από τη σύγκριση του αριθμού των ανέργων μεταξύ του α’ τριμήνου 2008 και 2011 προκύπτει αύξηση κατά 95%. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κομισιόν που αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο κατά το 2012, οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι πολύ πιο απαισιόδοξες. Αν επαληθευτούν τότε το ποσοστό ανεργίας πρόκειται να πλησιάσει το υψηλότερο επίπεδο μεταπολεμικά. 

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου, ακόμη κι αν επαληθευτούν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2012 ο αριθμός απασχολούμενων θα έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 2004. 

Τα δανεικά υποκατέστησαν την απασχόληση

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ κατά τα έτη 1983 – 2004, τα νοικοκυριά προσπαθούσαν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ τρέχοντος μισθού και ανερχόμενων καταναλωτικών προτύπων με την παρουσία περισσότερων μελών τους στην αγορά εργασίας, κατά την περίοδο 2005 – 2008 στράφηκαν στο δανεισμό.

Ωστόσο το 2009 η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην καθώς συνεχίστηκε η μεγέθυνση του εργατικού δυναμικού ενώ οι ευκαιρίες απασχόλησης μειώθηκαν δραματικά. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έκλεισαν και τη στρόφιγγα του δανεισμού.   

«Φούσκα» η αύξηση των εξαγωγών

Σύμφωνα με το ΙΝΕ η αύξηση του όγκου των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 14,5% το 2010-2011, δεν αποτελεί ένδειξη ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει αρχίσει να αποδίδει, γιατί εάν λάβουμε υπόψη μας την μεγέθυνση των αγορών προορισμού των εξαγωγών (15,6%), θα διαπιστώσουμε ότι ο δείκτης εξαγωγικής επίδοσης της Ελλάδας κατά τη διετία 2010-2011 ανέρχεται σε περίπου -1% έναντι του 2009.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση, Σύμφωνα με τον δείκτη εξαγωγικής επίδοσης της βάσης δεδομένων Ameco της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να ανατρέξει κάποιος σε έτη παλαιότερα της τελευταίας εικοσαετίας για να εντοπίσει τόσο κακές εξαγωγικές επιδόσεις όσο οι σημερινές. Με άλλα λόγια, η βελτίωση που παρατηρήθηκε στις εξαγωγές δεν σχετίζεται με την ασκούμενη πολιτική αλλά με την μεγέθυνση των αγορών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών.

Λύση στο πρόβλημα η άμεση φορολογία και οι επενδύσεις

Όσον αφορά την αύξηση των έμμεσων φόρων, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ, αποτελεί συστατικό στοιχείο και χαρακτηριστικό ενός άδικου και αντικοινωνικού φορολογικού συστήματος. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων διαμορφώνουν συνθήκες ιδιωτικού μονοπωλίου που εκμεταλλεύεται τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο, ως υπεύθυνο για την αποτελεσματική τους λειτουργία, στερείται πόρων και πεδίων άσκησης δημοσίων, τεχνολογικών και αναπτυξιακών πολιτικών. Η λύση στην Ελλάδα, κατά την άποψή μας, είναι η άμεση φορολογία και ο προσανατολισμός της αποταμίευσης σε νέες επενδύσεις σύγχρονων αναπτυξιακών και κοινωνικών δομών.

ΕΛ. ΤΡ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: