Οι μετοχές μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων που εξαρτώνται κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές για πωλήσεις, δείχνουν πως οι αναδυόμενες οικονομίες δεν θα είναι αρκετά ισχυρές για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ.
Ο δείκτης μετοχών της Goldman Sachs Group Inc.για τις αμερικανικές εταιρείες που εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από αναδυόμενες οικονομίες μειώθηκε 15% από τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη κάμψη από τότε που ξεκίνησε η άνοδος των αγορών το 2009.
Στη διάρκεια της ύφεσης των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο 2007 ως τον Ιούνιο 2009, οι τέσσερις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες των BRIC’s (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) έγιναν οι ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας με το κινεζικό ΑΕΠ να αυξάνει 7,9% ενόσω η οικονομία των ΗΠΑ συστέλλονταν.
Μολονότι οι αναδυόμενες οικονομίες παρήγαν έκτοτε το 85% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, Κίνα, Ινδία και Βραζιλία επιβραδύνουν σήμερα καθώς αύξησαν τα επιτόκια τους για να συγκρατήσουν την άνοδο του πληθωρισμού και αφού προηγούμενα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχαν προσφέρει δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 870 δις δολ.
«Το αναπτυξιακό μπουμ της τελευταίας διετίας που προκλήθηκε χάρις στα μέτρα τόνωσης των οικονομιών δεν πρόκειται να επαναληφθεί σύντομα και είναι δύσκολο να δει κανείς πως οι αναδυόμενες οικονομίες μπορούν να διασώσουν μία φορά ακόμη τη παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο Stephen King, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc στο Λονδίνο και συγγραφέας του “Losing Control: The Emerging Threats to Western Prosperity”.
Ορισμένοι προσθέτουν στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες του BRIC τη Ν. Αφρική που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής. Όμως, το β’ τρίμηνο φέτος η οικονομία της επεκτάθηκε μόλις 1,3% που είναι ο βραδύτερος ρυθμός της τελευταίας διετίας.
«Οι αναδυόμενες οικονομίες πιθανόν να αποφύγουν μία οδυνηρή προσγείωση, όμως δεν θα μπορέσουν να διασώσουν τον κόσμο» δήλωσε ο Joachim Fels, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Η τράπεζα του μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων εθνών το 2012 σε 6,1% από 6,7%.
Με τις ΗΠΑ να σημειώνουν μόλις 1% αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο φέτος και να επιβραδύνουν περαιτέρω, η επίπτωση στις αναδυόμενες θεωρείται δεδομένη καθώς «ο μεγάλος όγκος των αναδυόμενων αγορών εξακολουθεί να εξαρτάται από την επέκταση των αναπτυγμένων οικονομιών και η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα» δήλωσε ο Rajiv Jain, ο οποίος διαχειρίζεται 15 δις δολ.στην Vontobel Asset Management Inc.
Στο μεταξύ, η Βραζιλία μείωσε για πρώτη φορά τα επιτόκια της μετά από πέντε συνεχείς αυξήσεις τους, βλέποντας την σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στη παγκόσμια οικονομία. Όμως, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια τόνωσης της ζήτησης φέτος καθώς τα δημόσια πλεονάσματα του 2007 έγιναν ελλείμματα φέτος (-2,7% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τον Nick Chamie, επικεφαλής στρατηγικής έρευνας για αναδυόμενες στην RBC Capital Markets στο Τορόντο.
Ελπίζεται πάντως πως η βραδύτερη ανάπτυξη διεθνώς θα μειώσει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας περιορίζοντας τον πληθωρισμό και επιτρέποντας τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που παράλληλα με την τόνωση του εμπορίου μεταξύ των αναδυόμενων θα επιτρέψει την αποφυγή μιας γενικευμένης ύφεσης.
ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου