Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, 103 «ΓΚΡΙΖΑ» ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!!!ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;


Ενα θέμα που ταλανίζει κοντά δύο δεκαετίες τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, αυτό των λεγόμενων «διακατεχόμενων» εκτάσεων, θα κληθεί να επιλύσει σήμερα η μικτή επιτροπή που έχει συσταθεί και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Εκκλησίας.
Τα «διακατεχόμενα» ακίνητα ανέρχονται σε 103. Για τα 86 από τα 103 υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί το διάστημα 1993-2004, σύμφωνα με τις οποίες τα ακίνητα αυτά ανήκουν στην Εκκλησία. Ωστόσο οι δήμοι, που κατέληξαν στη δήμευση, αρνούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και ενώ το θέμα εκκρεμεί και εντός της Ιεράς Συνόδου, τίθεται σοβαρά το ενδεχόμενο για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.



Τα 103 ακίνητα βρίσκονται στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Περάματος και Βουλιαγμένης. Ενα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων υπολογίζεται από στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας σε περίπου 400.000.000 ευρώ .


Εκπρόσωποι της Εκκλησίας απευθύνθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη. Ωστόσο δεν υπήρξε επί της ουσίας κάποιο αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), ίσως και σε συνεννόηση με κάποιους δήμους, κρατούν ανεφάρμοστες τις δικαστικές αποφάσεις, διότι οι δήμοι δεν έχουν χρήματα για να απαλλοτριώσουν τα ακίνητα.


Τα οικόπεδα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (σε όλες τις περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή πρασίνου ή στάθμευσης αυτοκινήτων ή σχολείων):


* Σε 78 περιπτώσεις υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αποχαρακτηρισμού τους.


* Σε 15 περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις, αλλά δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.


* Σε τέσσερις περιπτώσεις έγιναν απαλλοτριώσεις με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, γιατί δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις.


* Τέλος, έξι ακίνητα θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερο ιστορικό.


Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε ό,τι αφορά την περιοχή της Βουλιαγμένης, καθώς από το σύνολο των 103 ακινήτων τα 82 αφορούν το συγκεκριμένο δήμο, που περιλαμβάνει τις περιοχές της Βουλιαγμένης, της Βάρης και της Βούλας. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις τα ακίνητα είναι το ένα δίπλα στο άλλο, δηλαδή πρόκειται για μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, που λόγω των υψηλών τιμών πώλησης θεωρούνται φιλέτα.


Ειδικά για τη Βουλιαγμένη, η Ιερά Σύνοδος από το 2002 είχε προτείνει την εναρμόνιση του ρυμοτομικού σχεδίου Βουλιαγμένης. Ακολούθησε αλληλογραφία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς όμως να υπάρξει κανενός είδους συμφωνία.
Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ
tsath@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: